Uspjeh bh. reditelja

U Francuskoj nagrađen projekat Srđana Šarenca 'Film pod opsadom'

Kultura 25.06.21, 10:07h

U Francuskoj nagrađen projekat Srđana Šarenca 'Film pod opsadom'
"Film pod opsadom" govori o odlučnoj grupi umjetnika koji su organizirali prvi sarajevski filmski festival tokom opsade 1993. godine

 

Na završenom Sunny Side of the Doc marketu u francuskom La Rochelleu, "Film pod opsadom" režisera Srđana Šarenca dobio je nagradu Instituta za dokumentarni film za najbolji projekt u selekciji Talent Hub Centralne i Istočne Evrope, na najvećem koprodukcijskom marketu Sunny Side of the Doc.

 

"Film pod opsadom" govori o odlučnoj grupi umjetnika koji su organizirali prvi sarajevski filmski festival tokom opsade 1993. godine.

 

- Filmom želim dati primjer ljudima koji su se zatekli u ratnoj zoni i pokazati da se uz pomoć kulture i filmova lakše mogu preživjeti ratne strahote, na isti način na koji smo mi preživjeli opsadu Sarajeva. Ovaj film je posveta hrabrim umjetnicima na čelu sa Harisom Pašovićem, koji su usred rata organizirali prvi sarajevski filmski festival 1993. godine - kazao je Šarenac nakon proglašenja najboljih projekata.

 

"Film pod opsadom" rađen je u koprodukciji Udruženja Novi Film (BiH), Novi Film (RS), Metar60 (Hrvatska) i Al Jazeere Balkans (BiH).

 

O najboljem projektu odlučivao je žiri u sastavu Margje De Koning, Rebecca Houzel i Marketa Stinglova, dok je u selekciji Work in Progress Centralne i Istočne Evrope, koju su sponzorirali AJB DOC Film Festival i Al Jazeera Balkans, žiri u sastavu Anna Berthollet, Adriek van Nieuwenhuijzen i Diana Tabakova nagradu je dodijelio projektu "72 sata" Anne Savchenko.

 

Priča je to o Liubouin čiji je život nepotpun od kada je njen sin nepravedno optužen, osuđen i pogubljen. Ona se od ožalošćene majke pretvara u simbol borbe protiv smrtne kazne u Bjelorusiji.

 

Sunny Side of the Doc je međunarodni market za dokumentarce i narativna iskustva koji se godišnje održava u La Rochelleu u Francuskoj. Kroz cjelogodišnje aktivnosti pruža jedinstven prostor profesionalcima iz filmske industrije da zajedno stvaraju i dijele raznolikost upečatljivih priča sa svijetom.

 

Ovogodišnje 32. izdanje održano je online od 21. do 24. juna, a u selekcijama je bilo više od 70 projekata iz 22 države - od Estonije na sjeveru i Poljske na zapadu, do Azerbejdžana na istoku i Bugarske na jugu, javlja Al Jazeera.

 

Trailer možete pogledati OVDJE.

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI