Sastanak u Washingtonu

Turković razgovarala s bivšom državnom sekretarkom SAD-a Madeleine Albright: Prihvatila poziv da posjeti BiH

Front 24.06.21, 16:06h

Turković razgovarala s bivšom državnom sekretarkom SAD-a Madeleine Albright: Prihvatila poziv da posjeti BiH
Sagovornice su u dužem razgovoru razmijenile stavove, te izrazile očekivanje da će ojačani angažman SAD u Bosni i Hercegovini i regiji biti podsticaj za ubrzavanje reformskih procesa, posebno u smjeru jačanja države, vladavine prava i borbe protiv korupcije

 

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se u Washingtonu s bivšom državnom sekretarkom Sjedinjenih Američkih Država, predsjednicom Nacionalnog demokratskog instituta (National Democratic Institute-NDI) i predsjednicom „Albright Stonebridge“ grupe Madeleine Albright. Razgovaralo se o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, te o ulozi međunarodne zajednice.

 

Albright veoma pomno prati dešavanja i učestvovala je na saslušanju u Kongresu SAD-a, a u vezi s formiranjem politike administracije predsjednika Joe Bidena prema Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu.

 

Sagovornice su u dužem razgovoru razmijenile stavove, te izrazile očekivanje da će ojačani angažman SAD u Bosni i Hercegovini i regiji biti podsticaj za ubrzavanje reformskih procesa, posebno u smjeru jačanja države, vladavine prava i borbe protiv korupcije.

 

Albright je prihvatila poziv ministrice Turković da posjeti Bosnu i Hercegovinu, te podržala aktivnosti na euroatlanskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI