Predsjednik Srbije o izjavama lidera SDA

'Kakve bi se kuka i motika digle da Izetbegoviću odgovorim kako bih mogao': Vučić govorio i o priznavanju genocida u Srebrenici

Front 24.06.21, 15:35h

'Kakve bi se kuka i motika digle da Izetbegoviću odgovorim kako bih mogao': Vučić govorio i o priznavanju genocida u Srebrenici
'Zato s pažnjom i s poštovanjem uzimam ono što oni govore, gledam da ćutim i da pokušam da zajedno sa mojim prijateljima iz Vlade Srbije i Narodne skupštine Srbije taj brod koji se zove Srbija usmjerimo ka mirnoj luci, bez sukoba s komšijama i bez teških riječi', rekao je Vučić

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića o tome da Srbija nema pravo na Kosovo pokazuju ne samo nepragmatičan i nerealističan pristup, već i nedostatak ideje za budućnost, javlja Srna a prenose mediji.

 

Vučić je rekao da ga je zabrinula ta izjava, koja govori o nepostojanju svijesti o realnosti.

 

"Zamislite sad, ne želim da budem zlonamjeran da mu odgovorim onako kako bih mogao da mu odgovorim, a pretpostavljate šta bi moj odgovor mogao da bude i kakva bi se kuka i motika digle i šta bi svijet mogao da kaže", rekao je novinarima Vučić u Palati Srbije.

 

Prema njegovim riječima, ono što govori Izetbegović kazuje ne samo o nepragmatičnom i nerealističnom pristupu, već i o nedostatku ideje za budućnost i bilo čega što bi značilo odustajanje od svojih maksimalističkih zahtjeva i prihvatanje da postoje neki drugi koji drugačije misle.

 

"Zato s pažnjom i s poštovanjem uzimam ono što oni govore, gledam da ćutim i da pokušam da zajedno sa mojim prijateljima iz Vlade Srbije i Narodne skupštine Srbije taj brod koji se zove Srbija usmjerimo ka mirnoj luci, bez sukoba s komšijama i bez teških riječi", rekao je Vučić.

 

Povodom izjave ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana da Srbija da bi postala dio EU mora da prihvati neke temeljne vrijednosti, te da između ostalog, prizna genocid u Srebrenici, Vučić je rekao da su svi uslovi Zagreba do sada bili politički, a dolaze iz zemlje koja je stvorila Prebilovce, Jadovno i Jasenovac.

 

On je rekao da je broj žrtava u Jasenovcu, čak i prema izvještaju Franje Tuđmana, višestruko veći nego u Srebrenici, ali da se Hrvati tim ne bave i to ne dovode u pitanje.

 

Vučić je rekao da je taj hrvatski ministar porijeklom iz mjesta kod Bugojna odakle su i Vučićevi preci i da zna šta se dešavalo s njegovim komšijama koji su se prezivali Vučići, Čavići, Stanići...

 

U osvrtu na rezoluciju Podgorice o Srebrenici, Vučić je rekao da tamošnji vlastodršci neće uspjeti da stave žig sramote na čelo bilo kog Srbina, a pogotovo ne na cijeli narod.

 

On je kazao da će Srbija nastaviti da pomaže Srbe u Crnoj Gori, te da slijede razgovori s predstavnicima lokalne samouprave u Nikšiću.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI