FOTO/ SPOZNAJTE! PRUŽITE OTPOR! REAGUJTE!

Bh. umjetnici u Muzeju savremene umjetnosti u Ljubljani: Performans i politika '90. u postjugoslavenskom kontekstu

DEPO Art 24.06.21, 11:04h

Izložba Realize! Resist! React! (SPOZNAJTE! PRUŽITE OTPOR! REAGUJTE!) fokusira se na politički performans u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih, odnosno na izuzetno tešku deceniju za regiju, obilježenu ratovima, nacionalizmima, revizionizmima, korupcijom, partitokracijom, tranzicijom i rapidnim razvojem kapitalizma, što se reflektiralo i na naredna desetljeća

 

 

 

U Muzeju savremene umjetnosti Metelkova (Ljubljana), u periodu od 24.juna do 3.oktobra ove godine, održava se izložba SPOZNAJTE! PRUŽITE OTPOR! REAGUJTE! Performans i politika devedesetih godina u postjugoslavenskom kontekstu - biće predstavljeno preko 120 radova arhivskog i video materijala umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.


Od bosanskohercegovačkih umjetnika učestvuju sljedeći autori/grupe: Art Publishing grupa (Bojan Bahić & Sanda Hnjatuk), Maja Bajević, Zoran Bogdanović, Suzana Cerić i Anela Šabić, Predrag Čančar,  Danica Dakić, Kemal Hadžić, Jusuf Hadžifejzović, Sanjin Jukić, Ante Jurić, MAXUMIM (Eldina Begić, Suzana Cerić, Alma Fazlić, Zlatan Filipović, Anur Hadžiomerspahić, Almir Kurt, Damir Nikšić, Hamdija Pašić, Samir Plasto, Rachel Rossner, Anela Šabić, Nebojša Šerić Shoba, Dejan Vekić, Ajna Zlatar), Edin Numankadić, Nusret Pašić, Sarajevski New primitivs, Enes Sivac, Mustafa Skopljak, Alma Suljević, Bojan Šarčević, Nebojša Šerić Shoba, Radoslav Tadić i Petar Waldegg.

 

Selektor/kustos za BiH je Asja Mandić.  


Izložba Realize! Resist! React! (SPOZNAJTE! PRUŽITE OTPOR! REAGUJTE!) fokusira se na politički performans u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih, odnosno na izuzetno tešku deceniju za regiju, obilježenu ratovima, nacionalizmima, revizionizmima, korupcijom, partitokracijom, tranzicijom i rapidnim razvojem kapitalizma, što se reflektiralo i na naredna desetljeća.


Politički performans na postjugoslavenskom prostoru 1990ih bio je oblik otpora spram različitih “ratnih mašinerija” (vezanih za strukture moći, institucije, države, identitete, jezike), često nastalih uslijed ekstremnih političkih okolnosti i radikalnih društveno-političkih, ekonomskih i kulturnih promjena koje su uticale na sve društvene aspekte u nekadašnjoj državi. Istovremeno, postoji i tendencija distanciranja od ideje “Jugoslavije” i otkrivanja novih prostora i savezništva. Novonastale države okrenule su se ili prema zapadnim modelima ili su se oslonile na vlastite, lokalne tradicije, na etničke elemente ili se pak ka kombinovanju internacionalizma i nacionalnih simbola s politički naglašenim multikulturalizmom.  


Izložba SPOZNAJTE! PRUŽITE OTPOR! REAGUJTE! uključuje više od 120 radova, arhivskog materijala i video dokumentacije iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i strukturirana je u okviru sljedećih tematskih cjelina: rat, nacionalizam, tijelo, novi prostori, protesti, države, teritorije, nove granice, Drugi/drugost, feminizam i mediji.


Izložba se bavi raznim pitanjima političkog performansa, te propituje različite putanje istog, posebno se osvrći na to šta je performans značio ili promijenio na širem polju umjetnosti u postjugoslavenskom kontekstu devedesetih, ali istovremeno i propituje veze između performativnih praksi i političkih i ideoloških struktura iz kojih su proizašle.


Izložba predstavlja jedan pokušaj razotkrivanja emancipatornog potencijala političkog performansa tog teškog desetljeća i pronalaženjem veza s današnjim vremenom, koje nije ništa manje zahtjevno od devedesetih.

 

1-sanja-ivekovic      
Sanja Iveković: Obraz jezika / The face of the language, 1998
dokumentacija / documentation
Courtesy: umjetnica
     
3-igor-grubic-black-peristyle      
Igor Grubić: Crni Peristil / Black Peristyle, 1998
Courtesy: umjetnik / artist
     
2-tomislav-gotovac-straza-na-rajni      
Tomislav Gotovac: Straža na Rajni / Watch on the Rhine, 1994
Courtesy: Sarah Gotovac
     
10-juric-sarajevski-pucanj      
Ante Jurić:  Sarajevski pucanj, dvorište Akademije scenskih umjetnosti, Sarajevo, 1992
Foto arhiv: Obala Art Centar
     
6-led-art      
Led Art: Rekonstrukcija zločina / Crime reconstruction, februar /February 1997, Trg Plato, Beograd / Plato square, Belgrade
Foto: Dragoslav Krnajski
     
11-pasic-witnesses-of-existence      
Nusret Pašić:  Svjedoci postojanja, Kino Sutjeska,  Sarajevo, 1993
Foto arhiv:  Obala Art Centar
     

13-maxumim

MAXUMIM: trodnevna akcija, Gradska galerija Collegium Artisticum, Sarajevo, 1998
Foto: Damir Šagolj/SCCA
       

12-maja-bajevic

     
Maja Bajević: Dressed Up, sedmosatni performans / video,  haljina
Gradska galerija Collegium Artisticum / Izložba MINIMUM (Soros Centar za Savremenu umjetnost) Sarajevo, 1999
Foto: Danica Dakić/SCCA
     
14-robert-jankuloski-from-the-cycle-walls-for-you-wonderful-people-skopje-1999      
Robert Jankuloski:  iz ciklusa  “Walls for You Wonderful People”
Skopje 1999
Photo: Robert Jankuloski
     

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI