VIDEO/ Aljoša Čampara, ministar, zastupnik i delegat

'Nije im ovo babovina ni prćija da se policija tako može dijeliti... Skupština se pretvorila u narodno veselje'

Front 22.06.21, 19:38h

'Nije im ovo babovina ni prćija da se policija tako može dijeliti... Skupština se pretvorila u narodno veselje'
Stranke su se bavile neobranijivim - branjenjem afera, respiratori, diploma, Osmice… Da su toliko uložili u formiranje nove Vlade Federacije, možda bi se to i desilo, rekao je Čampara

 


Aljoša Čampara, zastupnik u Skupštini KS, federalni ministar unutrašnjih poslova i delegat u federalnom Domu naroda, kazao je za N1 da ga nije iznenadilo što se spominje u izvještaju Valentina Inzka pred Vijećem sigurnosti UN-a. Doživio je to pozitivno, jer su takve i reakcije bile.

 

“Mislim da se referirao na tri stvari – da sam pokrenuo incijativu za uspostavljanje Vlade Federacije, odnosno da klubovi naroda u Domu naroda konačno predlažu predsjednika i potpredsjednika Federacije, da sam insistirao na imenovanju direktora Federalne uprave policije u skladu sa zakonskom procedurom i da sam napustio SDA. To su aktivnosti koje OHR prati ovdje, i prema tome, to je iz tog razloga završilo u izvještaju visokog predstavnika”, naveo je Čampara.

 

Branjenje afera

 

Potpuno je siguran, kako je rekao, da se neće uspostaviti nova Vlada Federacije.

 

“Nažalost smo trebali to uraditi prije dvije-tri godine. Stranke su se bavile neobranijivim - branjenjem afera, respiratori, diploma, Osmice… Da su toliko uložili u formiranje nove Vlade Federacije, možda bi se to i desilo”, rekao je sugovornik N1.

 

Govoreći o Izbornom zakonu, istaknuo je da nikad “ne smijemo pristati na etnički model donošenja Izbornog zakona”.

 

“Krivice ime i u SDA. Čim obnašate vlast, samim tim ste i krivi. Nikad gori sastav Vijeća ministara BiH nije bio. Zašto je SDA izabrala najlošija ministarstva, o tome bi se dalo pričati”, kazao je.

 

Da li je istina da želi omogućiti lideru HDZ-a Draganu Čoviću da mu pripadne Federalna uprava policije, upitao ga je novinar Zvonko Komšić.

 

“To nije apsolutna istina. Ne može to nikome pripasti. Ni Čoviću, ni Izetbegoviću. To jeste stanje u kojem se nalazimo. Ministarstva se mogu dijeliti, ali ovo ne. Mi jesmo u ovom problemu jer neki tako nastupaju. Nije im ovo babovina, ni prćija da se može policija tako dijeliti. Postoji rang lista koja se boduje i na osnovu nje se vrši imenovanja izbora policije. Niko ne može svojatati Fedaralnu upravu policije, niti bilo koju drugu policijsku agenciju”, naglasio je.

 

Zašto imamo “reality” u Skupštini KS?

 

“Ne znam kojem zastupniku treba da se tako ponaša. Skupština mora držati do svog digniteta, ima svoj kodeks i zastupnici bi trebali stručno raspravljati o temama, ali imamo situaciju da se ovo pretvara u narodno veselje. Imamo neke izlive deranja po Skupštini, neprimjerene gestikulacije, i to nigdje na svijetu nema. Ovo je prvi put da se dešava na nivou kantona. Bilo je mandata i prije, ali ovakve stvari iz sjednice u sjednicu nisu“, kazao je Čampara.

 

Dodao je da verbalni teror vlada, ne samo njih zastupnika, nego i građana.

 

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI