Ukazao na glavne probleme

Predvidio krah tržišta nekretnina, sada tvrdi: Dolazi 'majka svih krahova'

Biznis Klub 21.06.21, 10:24h

Predvidio krah tržišta nekretnina, sada tvrdi: Dolazi 'majka svih krahova'
Kako je upozorio, investitori koji kupuju mim dionice i kriptovalute “prijavljuju se za razorne gubitke”

 


Upravnik hedge fonda Michael Burry koji je proslavljen u poznatom filmu “The Big Short” i koji je svojim investitorima donio veliku zaradu tako što je predvidio krah tržišta nekretnina 2008. godine, sada najavljuje da dolazi “majka svih krahova”.

 

Burry predviđa da će “mim akcije” i tržište kriptovaluta propasti.

 

Mim akcije su akcije koje su postale “viralne” na internetu, privlačeći tako pažnju malih investitora, piše “The Balance”. Dobar primjer za ovaj termin jesu akcije Game Stopa koje su prije izvjesnog vremena doživjele ogroman rast, upravo zahvaljujući internetu.

 

Burry je ukazao na glavni problem za kriptovalute – tzv. “levridž” (leverage: prev. – poluga; investiciona strategija korišćenja pozajmljenog novca, preciznije – korištenje raznih finansijskih instrumenata ili pozajmljenog kapitala, kako bi se povećala potencijalna dobit od investicije; može označavati i iznos duga koji preduzeće koristi za finansiranje imovine).

 

Kako je upozorio, investitori koji kupuju mim dionice i kriptovalute “prijavljuju se za razorne gubitke”. Burry je dodao da je strah ljudi od propuštanja pokrenuo cijene imovine na neodrživ nivo.

 

Šef “Scion Asset Managementa” takođe je alarmirao kriptofanove koji su se nepromišljeno zaduživali da bi kupili svoje omiljene novčiće.

 

“Problem sa kriptom, kao i u većini stvari, je levridž. Ako ne znate koliki je on u kriptu, ne znate ništa o kriptu”, tvitovao je, prenosi “Business Insider”.

 

Šef “Sciona” privukao je brojne fanove otkako je svojevremeno predvidio krah na tržištu nekretnina, koji je ubrzao globalnu finansijsku krizu.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI