Ko će naslijediti Hassana Rouhanija

Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Iranu: Očekuje se pobjeda ultrakonzervativca Ebrahima Raisija

Front 18.06.21, 10:12h

Otvorena birališta na predsjedničkim izborima u Iranu: Očekuje se pobjeda ultrakonzervativca Ebrahima Raisija
Birališta se trebaju zatvoriti u ponoć (21:30 sati), ali se glasanje može produžiti za dva sata, objavila je vlada. Očekuje se pobjeda ultrakonzervativca Ebrahima Raisija koji bi tako nakon dva mandata trebao zamijeniti umjerenog Hassana Rouhanija

 

Vrhovni vođa Ali Khamenei glasao je u petak ujutro u Teheranu na iranskim predsjedničkim izborima i tako službeno otvorio birališta, izvijestili su novinari agencije France Presse na terenu.

 

Ajatolah Khamenei ubacio je svoj glasački listić u kutiju postavljenu posebno za njega u džamiji imama Khomeinija, pored njegovog ureda, u centru iranskog glavnog grada u 7:03 sati (4:33 sati po srednjoevropskom vremenu).

 

Birališta se trebaju zatvoriti u ponoć (21:30 sati), ali se glasanje može produžiti za dva sata, objavila je vlada.

 

Očekuje se pobjeda ultrakonzervativca Ebrahima Raisija koji bi tako nakon dva mandata trebao zamijeniti umjerenog Hassana Rouhanija, prenosi AFP.

 

Među njegovim protukandidatima su bivši čelnik Revolucionarne garde Mohsen Rezaee i ultrakonzervativni bivši pregovarač za nuklearni program Saeed Jalili.

 

Takmiče se i bivši potpredsjednik Mohsen Mehralizadeh te guverner centralne banke Abdolnaser Hemmati, koje se smatra reformistima, ali nemaju podršku glavne reformističke koalicije.

 

Ako nijedan kandidat u petak ne dobije jasnu većinu, dvojica kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug sedam dana kasnije, 25. juna.

 

Vrhovnu vlast u Iranu od 1979. zapravo ima vjerski vođa, prvo Ruhollah Khomeini pa Ali Khamenei, ali i predsjednik države ima znatan utjecaj na pitanja koja se kreću od industrijske do vanjske politike.

 

Oko 59 miliona ljudi ima pravo glasa na izborima, a početni rezultati očekuju se u nedjelju, izvještava dpa.

 

Prema anketama, međutim, oko 40 posto birača s pravom glasa želi sudjelovati na izborima - oko 30 postotnih bodova manje od posljednjih izbora 2017. godine.

 

Novi predsjednik trebao bi položiti zakletvu u augustu.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI