Načelnik općine Novi Grad i v.d. predsjednik Stranke za BiH

Efendić: Nijednom nisam požalio odlazak iz SDA... Silajdžić je najbolje rješenje, Zvizdić još nije izrazio želju

Front 17.06.21, 20:56h

Efendić: Nijednom nisam požalio odlazak iz SDA... Silajdžić je najbolje rješenje, Zvizdić još nije izrazio želju
Glavni problem je u tome što postoji plan od prije 40,50 godina za gradski autoput. Tada je Sarajevo izgledalo mnogo drugačije. Ukoliko bi se izgradio autoput prema ovom planu došlo bi do ukidanja ulica Safet Zajko i Drinska, kazao je Efendić

 

Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad te v.d. predsjednik Stranke za BiH, u Danu uživo na N1 kazao je kako nijednom nije požalio zbog odlaska iz SDA. Dodao je kako bi Haris Silajdžić, ukoliko bi izrazio želju, bio najbolji kandidat ove stranke na izboru za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

Budući da smo prenosili vaše obraćanje, i javnost upoznali s razlozima, zbog kojih ste istupili u javnost – da li vam se netko od predstavnika Vlade FBiH i poduzeća Ceste obratio? Pokušao stupiti u kontakt s vama?

 

Nije bilo reakcija. Samo jedna iz Cesta. S obzirom da nemaju šta reći ne žele da raspravljamo. Kada smo imali prvi sastanak 2019. sa Vladom FBiH bilo mi čudno otkud predstavnici privatnih firmi na tom sastanku. Tu je bio prisutan zamjenik državnog ministra prometa i komunikacija. To nema nikakve veze sa državnim interesom. Tada sam vidio da se tu radi o nečemu drugom. Cilj je da se napravi najskuplji projekat da bi se naplatilo što više.

 

Efendić: Zašto sam čekao

 

Zašto ste tek sada progovorili?

 

Ja sam u septembru prošle godine iznio stav naše Općine. Bio je tu i Fadil Novalić. Tad nam je rečeno da sve što smo kazali je prihvatljivo. Ponovo se ništa nije desilo. Dobili smo obećanje za ponovni sastanak koji se nije desio.

 

Glavni problem je u tome što postoji plan od prije 40,50 godina za gradski autoput. Tada je Sarajevo izgledalo mnogo drugačije. Ukoliko bi se izgradio autoput prema ovom planu došlo bi do ukidanja ulica Safet Zajko i Drinska, kazao je Efendić.

 

Šta bi to značilo?

 

Konkretno, imamo dvadeset, trideset ulica koje su spojene sa Safet Zajko. One bi ostale bez komunikacije. Nigdje ne piše gdje bi se trebale izmjestiti te ulice.

 

Šta vam je na sve to rekao Novalić?

 

Sve fino kažu: “Vi ste u pravu”. Obećavao je sastanke, ali se to nikada nije desilo. Mi smo dali prijedlog kako da se ovo riješi. Da to bude jedna cesta sa 4 kolovozne trake. To je mnogo jeftinije rješenje i bolje je za stanovnike Novog Grada. Sve vrijeme se odbija jedan takav racionalan prijedlog. Ali se ide na skupa rješenja koja se ne mogu realizovati.

 

Nedavno ste se sastali sa pojedinim sarajevskim načelnicima. Šta je bila tema razgovora?

 

I jučer je bio jedan sastanak gdje su bili svi načelnici. Mi imamo običaj da se sastajemo.

 

Da li ste lobirali za Stranku za BiH?

 

Nismo o tome govorili. Bile su druge teme. Nefunkcionisanje Kantona i Federacije.

 

SDA više nije u vlasti. Vidite li pomak?

 

Nažalost, ove česte promjene vlasti ne mogu donijeti dobro. Imate u četiri godine tri promjene direktora. To ne može biti dobro, nema kontinuiteta.

 

Neku značajnu razliku nisam vidio. Vidimo pojedine ministre koji se trude i mi s njima brzo stupimo u kontakt. Jedan od takvih je ministar Adnan Šteta.

 

Planovi za SBiH

 

Ambiciozno ste najavile nove kadrove u Stranci za BiH?

 

Mi u svakom slučaju očekujem značaj rast u SBiH. Za oktobar smo zakazali kongres stranke. Imamo godinu dana za pripremu za izbore.

 

Sa kojim ljudima namjeravate rješavati probleme?

 

Ima mnogo ljudi koji su isključeni iz politike, nisu ni u jednoj stranci – računam na njih. Fali nam politička stranka kojoj možemo vjerovati.

 

Ko bi mogao biti vaš kandidat za Predsjedništvo BiH? Da li ste razgovarali sa Harisom Silajdžićem?

 

Nisam razgovarao sa Silajdžićem. Ukoliko odluči biti kandidat, to bi za nas bilo najbolje rješenje.

 

Ima li mjesta za Denisa Zvizdića?

 

On za sad nije izrazio želju. Zvizdić je sačuvao integritet, nije se upuštao u aferu. On je sigurno kadar koji ima budućnost na našoj političkoj sceni. Ali još nije napustio SDA.

 

Jeste li požalili što ste otišli iz SDA?

 

Nijednom. Osjetio sam olakšanje. Jednostavno sam u jednom trenutku osjetio da tamo više ne pripadam.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI