FOTO&VIDEO/ Počela sezona kupanja

U Sarajevu predstavljena turistička ponuda Tuzle: Građani BiH pozvani da ljetuju u 'gradu na zrnu soli'

Biznis Klub 17.06.21, 20:38h

U Sarajevu predstavljena turistička ponuda Tuzle: Građani BiH pozvani da ljetuju u 'gradu na zrnu soli'
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je kazala da danas iz Vijećnice šalju poruku jedinstva, zajedništva i saradnje glavnog grada BiH Sarajeva sa Tuzlom i svim drugim gradovima BiH

 

Turistička zajednica Kantona Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo danas je domaćin manifestacije pod motom "Ljetujte u Tuzli“ na kojoj je u Vijećnici predstavljena turistička i kulturna ponuda grada Tuzle.

 

Voditeljica turističkog ureda Turističke zajednice Grada Tuzle Amra Jaganjac kazala je da je ovo prilika da najprije predstave jedinstvena slana Panonska jezera koja se nalaze u 'srcu' Tuzle, te da otvore izložbu posvećenu znamenitim tuzlanskim slikarima, prvenstveno Ismetu Mujezinoviću, Adeli Ber, prvoj školovanoj slikarki BiH i zagovornici ženskih prava, ali i Đorđa Mihajlovića i Haima Pinte. U sklopu izložbe je i postavka posvećena tuzlanskim književnicima Meši Selimoviću i Dervišu Sušiću, kao i postavka posvećenu tradicionalnim književnim susretima u Tuzli.

 

izlozba-ismet-mujezinovic-tuzla

 

- Veliko je zadovoljstvo danas biti Tuzlanka u Sarajevu i imati priliku u Vijećnici predstaviti ono što grad Tuzlu danas čini turističkom destinacijiom u BiH ali i šire. U suradnji sa Turističkom zajednicom KS nadamo se da je ovo početak priče o razmjeni između gradova u BiH, budući da smo opredjeljenja da samo kroz zajedničke projekte i nastup možemo u najboljem svjetlu predstavljati BiH, a svaki od naših gradova ima svoju jedinstvenu ponudu i ni u kom slučaju nismo konkurencija jedni drugima, nego naprotiv, zajednički možemo polučiti još bolje rezultate - kazala je Jaganjac.

 

Ljetna, sezona kupanja u Tuzli, kako je dodala, zvanično je počela 1. juna, a radi se o jedinstvenim slanim jezerima koja na površini više od 20.000 metara kvadratnih vode, dakle na tri jezera s slanim slapovima, pružaju sjajan užitak i ugođaj za kupanje na sigurnom lokalitetu budući da su plaže slanih Panonskih jezera usklađene sa standardima plave zastave, a također i sve epidemiološke mjere se strogo poštuju.

 

 

Predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda je kazao da je ovo prilika da Tuzla pokaže sve svoje ljepote kada je riječ o njenoj turističkoj i kulturnoj ponudi.  

 

-Ponosan sam činjenicom da BiH ima mnogo toga da pokaže i jedino zajedno možemo da prevaziđemo posljedice pandemije i probleme sa kojim se suočava turistički sektor u BiH – kazao je Magoda.

 

Vrijeme je, kako je dodao, da upoznamo našu lijepu BiH jer samo tako najbolje možemo ispričati svim bliskim ljudima o ljepotama naše države. Izrazio je zadovoljstvo početkom saradnje sa gradom Tuzla najavljujući sličnu manifestaciju kada je riječ o Mostaru, te posjetu Banjoj Luci 22. juna sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

 

- Na međunarodno tržište moramo izaći svi jedinstveni jer turizam ne prepoznaje granice - istakao je Magoda naglašavajući značaj digitalnog marketinga, odnosno svih vidova razmjene i promocije potencijala dvaju gradova putem digitalnih kanala.

 

fna-benjamina-karic

 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je kazala da danas iz Vijećnice šalju poruku jedinstva, zajedništva i saradnje glavnog grada BiH Sarajeva sa Tuzlom i svim drugim gradovima BiH.

 

-Želimo zadržati turiste, dati priliku turizmu, posebno kulturnom turizmu, pokazati Evropi, svijetu, ali i domaćem stanovništvu kakve prirodne ljepote imamo – navela je Karić.

 

jasmin-imamovic

 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da je jako važna sinergija Sarajeva i Tuzle, kao i infrastrukturna povezanost tih gradova. Naveo je Tuzla ima i posebnu geološku prošlost i da se ponosi svojim Panonskim jezerima.  

 

 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI