Nakon pogoršanja odnosa u 2021.

Kremlj zadovoljan 'pozitivnim' samitom Putina i Bidena: Ambasadori se vraćaju na svoje pozicije

Front 17.06.21, 15:51h

Kremlj zadovoljan 'pozitivnim' samitom Putina i Bidena: Ambasadori se vraćaju na svoje pozicije
Peskov je izdvojio zajedničku izjavu koja potvrđuje vjeru dvije zemlje da u nuklearnom ratu nema pobjednika i nikada se ne smije voditi

 

Kremlj je saopćio u četvrtak da je zadovoljan, kako ga je nazvao, pozitivnim samitom između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Joa Bidena, izdvajajući zajedničku izjavu dvojice čelnika koja ponavlja potrebu izbjegavanja nuklearnog rata kao posebno značajnu.

 

Biden i Putin usuglasili su se da održe razgovore o kontroli naoružanja i kibernetskoj sigurnosti na samitu u Ženevi u srijedu, bilježeći manje pomake i velike razlike na sastanku koji su obojica opisali kao više pragmatičan nego prijateljski.

 

Oni su se također usuglasili da vrate ambasadore na njihove pozicije nakon pogoršanja odnosa u ovoj godini.

 

Putinov portparol Dmitrij Peskov saopćio je u četvrtak da je samit također položio temelje za, kako ih je opisao, uistinu teške tehničke razgovore o eventualnoj razmjeni zatvorenika između Rusije i Sjedinjenih Država.

 

Peskov je kazao da se liste zatvorenika koji će eventualno biti razmijenjeni još sortiraju, ali su mnogo šire od onih o kojima se javno govorilo. Dodao je da će pregovori očigledno morati da se vode tiho i u tajnosti.

 

Peskov, koji je lično prisustvovao samitu, izjavio je da su se razgovori znatno više proširili od onoga što je Rusija očekivala na sastanku koji se, s ruske tačke gledišta, odvijao dobro.

 

- To se odvijalo prilično dobro s dodatnim plusom - izjavio je Peskov za radio stanicu Eho Moskve.

 

- Bio je produktivan u smislu da su dvojica čelnika imala priliku da direktno pojasne svoje pozicije, da više ili manje uvide polja na kojima mogu sarađivati zbog kategoričkih razlika u njihovim stavovima. To se također desilo i predstavlja dodatni plus – kazao je.

 

Peskov je izdvojio zajedničku izjavu koja potvrđuje vjeru dvije zemlje da u nuklearnom ratu nema pobjednika i nikada se ne smije voditi.

 

- To bi mogla biti kratka izjava, ali ona odražava posebnu odgovornost naše dvije zemlje, ne samo pred našim narodima, nego i, ma kako to pretenciozno zvučalo, pred cijelim svijetom  - kazao je Peskov, prenosi Reuters.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI