Pokrenut disciplinski postupak

Suspendovane urednica BHT 1 i voditeljica vijesti: 'Ovo je težak profesionalni propust'

Mediji 14.06.21, 19:14h

Suspendovane urednica BHT 1 i voditeljica vijesti: 'Ovo je težak profesionalni propust'
Ovakav način uređivanja i realiziranja vijesti u IP-u BHT1 smatramo teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a. BHRT-a neće tolerirati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a, navodi se u saopštenju

 

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović danas je donio odluku o pokretanju disciplinskog postupka i suspendirao urednicu u informativnom programu BHT1 Gordanu Dragutinović Mutić i voditeljicu vijesti Zoricu Jorgić do okončanja istog.

 

Razlog pokretanja disciplinskog postupka i suspenzije je plasiranje neprovjerenih podataka u programima koje imaju za posljedicu uznemiravanje javnosti i narušavanje ugleda i nanošenja štete BHRT-u.

 

Objavljivanjem informacije o presudi Suda BiH u predmetu Senad Džananović i drugi, u informativnim emisijama BHT1 11. juna došlo je do netačnog i nedopustivog karakteriziranja Armije Bosne i Hercegovine “takozvanom”, navedeno je.

 

“Ovakav način uređivanja i realiziranja vijesti u IP-u BHT1 smatramo teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a. BHRT-a neće tolerirati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a”, navodi se u saopštenju.

 

Generalni direktor dao je nalog da se ispita i odgovornost urednice Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević Kapor, te će se o tome javnosti očitovati narednih dana.

 

“Još jednom najoštrije osuđujemo prijetnje novinarima BHRT-a na društvenim mrežama, s obzirom na to da je BHRT-a već poduzeo odgovarajuće korake za utvrđivanje odgovornosti i sankcioniranje kršenja uređivačkih načela”, stoji u saopštenju.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI