Tužilaštvo o hapšenjima

Detalji SIPA-ine akcije 'Nebo': Policajaci od 2019. reketirali kamiondžije, istražitelji ih snimili kako uzimaju novac

Hronika 14.06.21, 16:59h

Detalji SIPA-ine akcije 'Nebo': Policajaci od 2019. reketirali kamiondžije, istražitelji ih snimili kako uzimaju novac
Zadokumentovali više od 90 krivičnih djela korupcije, a imaju i audio te video snimke

 

Tužilaštvo USK otvorilo je istragu protiv pet policajaca koje su istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili jutros u akciji kodnog naziva „Nebo“.

 

Radi se kako su saopćili o ozbiljnim koruptivnim krivičnim djelima koja su trajala od 2019. godine do momenta hapšenja.

 

Uhapšeni su Š.D. komandir PS Bihać, N.M. komandir PS Bosanski Petrovac te policajci E.DŽ., S.Š. i S.H. Oni se terete da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi te krivotvorenje službene isprave.

 

Tokom akcije pretresene su službene prostorije PS Bihać i PS Bosanski Petrovac, službena vozila PS Bosanski Petrovac te druge lokacije koje koriste osumnjičeni, a za to je pribavljena naredba Općinskog suda u Bihaću.

 

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od marta 2019. do juna 2021. godine udruženo i organizirano počinili veliki broj krivičnih djela korupcije koja se ogledaju u uzimanju novca od većeg broja vozača na području Općine Bosanski Petrovac radi izbjegavanja prekršajne odgovornosti, a posebno uzimanje novca od vozača kamiona za prijevoz drveta i odgovornih osoba više privrednih društava kako se istima ne bi vršila saobraćajna kontrola ili kontrola pretovara drveta.

 

Bitno je naglasiti da su ovom predmetu u posljednjih nekoliko mjeseci provedene posebne istražne radnje u okviru kojih je audio, video i fotografski zabilježeno čak 66 slučajeva primopredaje mita, a da je ukupno dokumentovano 90 krivičnih djela korupcije.

 

Nakon što osumnjičeni budu ispitani, postupajući tužilački tim će odlučiti o predlaganju mjere pritvora prema osumnjičenima.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

BLIN
KOMENTARI