komentar željka komšića

Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a... Dolaze u sukob zbog forsiranja konstitutivnosti...

Front 13.06.21, 17:04h

 Teško da jedna Hrvatska može zaustaviti ono što je interes NATO-a... Dolaze u sukob zbog forsiranja konstitutivnosti...
- Mi smo u proteklim godinama i proteklim danima pokušavali da objasnimo hrvatskim zvaničnicima da je ono što traže u BiH nespojivo sa NATO-om. Sad u NATO-u trebaju odlučiti da li su im važniji standardi i interesi alijanse, ili antinato i antievropski standardi zvaničnika iz Hrvatske - kazao je Komšić

"Zbog forsiranja prevaziđenog etničkog koncepta konstitutivnosti naroda Hrvatska dolazi u sukob sa NATO-om. Vrlo je jasno iz presuda Evropskog suda za ljudska prava, da se u BiH treba odbaciti taj koncept, kao što je jasno da smo se u Programu reformi (ANP) obavezali na jednakopravnost svih građana, a ne na tzv. konstitutivnost naroda", kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

Teško da jedna Hrvatska, ističe on, može zaustaviti ono što je interes NATO-a, k tome zalažući se za ono što nisu NATO i EU standardi.
 

“Mi smo u proteklim godinama i proteklim danima pokušavali da objasnimo hrvatskim zvaničnicima da je ono što traže u BiH nespojivo sa NATO-om. Sad u NATO-u trebaju odlučiti da li su im važniji standardi i interesi alijanse, ili antinato i antievropski standardi zvaničnika iz Hrvatske. Dobro je da se situacija kristališe i da stvari postaju jasnije”, zaključuje Komšić.

 

Podsjetimo, Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske kazao je danas kako se neće dati suglasnost na završnu deklaraciju NATO-a jer “netko ima problem da se u njoj spominje Dejtonski sporazum i tri konstitutivna naroda”. Dodao je da deklaracija izgleda kao da ju je pisala neka “nevladina udruga iz Sarajeva”.

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI