prim. dr. izet hočko o najavi

Izjave da ljekari idu od ponedjeljka u štrajk su netačne i čista obmana javnosti i naših članova! Evo ko neće učestvovati...

Hronika 11.06.21, 14:03h

Izjave da ljekari idu od ponedjeljka u štrajk su netačne i čista obmana javnosti i naših članova! Evo ko neće učestvovati...
Podsjetio je kako se radi o sindikatu koji okuplja oko 1.200 članova, te odbacio tvrdnje o stupanju ljekara u štrajk

 

Članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo (KS) neće učestvovati u štrajku, izjavio je danas za Fenu predsjednik tog sindikata prim. dr. Izet Hočko, demantirajući tako medijske napise o tome da ljekari od ponedjeljka, 14. juna stupaju u štrajk.

 

Podsjetio je kako se radi o sindikatu koji okuplja oko 1.200 članova, te odbacio tvrdnje o stupanju ljekara u štrajk.

 

- Izjave u nekim medijima da ljekari idu od ponedjeljka u štrajk su netačne i čista obmana javnosti i naših članova - istaknuo je Hočko.

 

Dodao je kako spomenute tvrdnje predstavljaju zloupotrebu i drugih koji organiziraju štrajk, pozivajući se na profesiju ljekara.

 

Istovremeno, potcrtao je kako Sindikat doktora medicine i stomatologije KS traži od Vlade Federacije BiH da izmijeni Zakon o reprezentativnosti sindikata kako bi i ovaj sindikat stekao reprezentativnost i na taj način ostvario vlastita prava, odnosno pristupio potpisivanju Kolektivnog ugovora.

 

- Sve ostalo je netačno, i koristim priliku da obavijestim građane, korisnike naših usluga, kao i naše kolege i ostale koji učestvuju u radu u zdravstvu da Sindikat doktora medicine i stomatologije KS neće učestvovati u štrajku te da će biti na usluzi svim građanima kojima treba zdravstvena zaštita - bio je izričit Hočko.  

 

Prema medijskim napisima, zdravstveni radnici u KS od ponedjeljka stupaju u štrajk u skladu s odlukom Sindikata radnika u zdravstvu.

 

Kako se navodi, to je odlučeno nakon niza sastanaka pregovaračkih timova Sindikata radnika u zdravstvu i Vlade KS, na kojima nije postignut dogovor.

 

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Edo Selimić naveo je, kako mediji prenose, da zdravstveni radnici stupaju u štrajk u punom kapacitetu, pozivajući se na odluku Glavnog odbora Sindikata.

 

Do odluke o štrajku spomenutog sindikata došlo je "jer već treću godinu nije potpisan Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva".

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI