Dok se građani BiH vakcinišu u Srbiji

Federalni nivo nije potpisao ugovor za Sputnik V, traže definisanje rokova isporuke

Front 09.06.21, 16:51h

Federalni nivo nije potpisao ugovor za Sputnik V, traže definisanje rokova isporuke
Plaćanje vakcina vršilo bi se u omjeru 80 (Vlada FBiH) naprema 20 posto (Vlada KS), a podjela vakcina od svake isporuke 60:40 u korist FBiH

 

Premijer KS Edin Forto prije 12 dana je potpisao Ugovor o zajedničkoj nabavci vakcina sa Vladom FBiH od Ruskog fonda direktnih investicija nakon što mu je to odobrila Skupština KS. Riječ je o zajedničkoj nabavci 500.000 Sputnik V vakcina i to 200.000 za KS i 300.000 za FBiH, piše Patria.

 

Iz Vlade KS su potpisan ugovor proslijedili na potpis federalnom nivou. Vlada FBiH je dala saglasnost za potpisivanje ugovora 3. juna, ali v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić je zatražio od Vlade KS dodatno pojašnjenje i definisanje rokova i dinamike isporuke vakcina.

 

Premijer KS Edin Forto u obraćanju na Skupštini KS govorio je i o određenim rizicima ove nabavke kao i o rokovima isporuka.

 

„Možemo očekivati 20 do 30.000 doza u junu. A ostalo nam ne mogu garantovati tačne rokove isporuke. U regiji su probijeni rokovi. Kada je riječ o plaćanju mi smo uspjeli da plaćamo pola iznosa koji se odredi kao isporuka u određenom trenutku, a pola po isporuci. Veliki rizik bi bio plaćanje unaprijed svih doza. Sporazum sa Vladom FBiH je takav da koliko god bude isporučeno vakcina 40 posto ide KS, a 60 posto FBiH", kazao je Forto na sjednici 28. maja.

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH u dopisu uredu premijera KS Edinu Forti navode da Vlada FBiH traži da se precizira rok i dinamika isporuke, utvrdi obaveza prodavača da istovremeno vrši isporuku komponente I i komponente II u istoj količini, te da se kompletna isporuka izvrši u roku od 120 dana.

 

Plaćanje vakcina vršilo bi se u omjeru 80 (Vlada FBiH) naprema 20 posto (Vlada KS), a podjela vakcina od svake isporuke 60:40 u korist FBiH.

 

U istom dopisu iz Zavoda tvrde da su obaviješteni od direktora kantonalnih zavoda za javno zdravstvo da je velika zainteresovanost građana za vakcine Pfizer i Sinopharm, a manja za AstraZeneca i Sputnik V.

 

Vlada FBiH već je dala saglasnost Zavodu za kupovinu 500.000 kineskih vakcina Sinopharm, a u najavi je i realizacija nabavke Pfizer vakcina.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI