PROCURILI PORAZNI PODACI

Građani BiH široke ruke, i kapom i šakom časte ljekare: Više od dva miliona KM ostave samo u porodilištima...

Hronika 08.06.21, 20:16h

Građani BiH široke ruke, i kapom i šakom časte ljekare: Više od dva miliona KM ostave samo u porodilištima...
Za svaki drugi porođaj u BiH sretna porodica se zahvali medicinskom osoblju kovertom s novcem ili poklonom

 


Godišnje za “čašćenje”, odnosno mito u porodilištima građani daju više od dva miliona maraka, a jedan od osnovnih uzroka korupcije su loši uslovi u bolnicama.


Ove porazne podatke o našoj svakodnevici i zdravstvenom sistemu pokazalo je istraživanje „Borba protiv korupcije u porodilištima“, koju je tokom četiri mjeseca radilo Udruženje “Baby Steps”. Putem anonimne ankete prikupljena su iskustva 2.713 majki iz 38 porodilišta u BiH.


Čak 50 odsto porodilja izjavilo je da su one ili članovi njihove porodice dali novac ili poklon u porodilištu.


– Rezultati jesu poražavajući, ali nisu iznenađujući. Procenat je pokazao da je ono o čemu se priča u hodnicima, čekaonicama, na poslu, nažalost istina. Gotovo da nema trudnice u BiH koja se na neki način nije susrela sa činjenicom da bi trebala nekome nešto pokloniti prije ili poslije poroda – izjavila je za SrpskaInfo predsjednica udruženja Amila Tatarević.


Analiza


Na osnovu ukupnih odgovora o iznosu novca i vrijednosti poklona kojeg su porodilje dale medicinskom osoblju, članovi udruženja obračunali su i prosječnu vrijednost mita. Po tome, doktore za dolazak bebe na svijet “častimo” sa 141,65 KM.


Kako je polovina porodilja u anketi potvrdila da su ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon u bolnici, a znamo da u BiH bude oko 30.000 poroda godišnje, dolazimo do grubog podatka da građani godišnje za mito u porodilištima daju 2,1 milion KM.


Najveći broj anketiranih žena, skoro 70 odsto, porodilo se u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Banjaluci i Bihaću. Ubjedljivo najviše se javilo majki koje su djecu rodile lane, te 2019. godine. Ti podaci su izuzetno značajni, napominju iz udruženja, jer dokazuju da je riječ o trenutnom stanju u porodilištima, a ne iskustvima od prije desetak godina.


Udruženje je analiziralo još i pojedinačno podatke po porodilištima, te su u okviru njih posmatrali postotak korupcije.


– Stanje je u svakom porodilištu daleko od idealnog, ali u nekim porodilištima je manji procenat, u nekim veći u odnosu na ukupni od 50 odsto. Konkretno, analiza rezultata ankete po porodilištima je pokazala da je najveći procenat korupcije u Univerzitetskom kliničkom centru RS, gdje iznosi 68 odsto i ogleda se u datim kovertama i skupocjenim poklonima prije ili poslije poroda, javno ili tajno – precizirala je Tatarevićeva.


Kupuju “bolju” uslugu


Kakva su iskustva žena iz banjalučkog porodilišta prije dvije godine objavilo je i udruženje “DRIP”. I oni su tada upozoravali na poraznu činjenicu da budući roditelji, kao i bliža rodbina, u porodilište donose koverte s novcem i poklone u nadi da će tako “kupiti” sebi bolju uslugu.


Dubravka Vujnović Božić, jedna od članica tog udruženja, priča za Srpskainfo da su i žene koje su dolazile kod njih na predavanja mahom govorile kako su već odvojile novac za porod.


– Mi imamo naviku i osjećaj obaveze da trebamo ljekare da počastimo. To je nešto što kod nas živi, hrani se, hranimo ga mi kao narod, hrani ga vlast. Dok se svi zajedno ne probudimo, ne shvatimo da to nije način da neko radi svoj posao, do tada će nam biti ovako kako jeste – komentariše ona.


Nije problem pacijenata što su naši ljekari nedovoljno plaćeni za posao koji rade, napominje Vujnović Božić, već problem sistema koji treba rješavati na višem nivou.


– Znam ljekare koji odbijaju novac, kojima je to ispod časti, i skidam im kapu. Najiskrenije, ne vjerujem ni da bi ljekar pustio ženu da se pati, da ne daj bože dođe do kobnog ishoda po nju i dijete jer nije dala novac – ocjenjuje naša sagovornica.

 

Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI