VRHUNSKA CITODIJAGNOSTIKA U SARAJEVU

Strah svake žene, a ne mora biti tako: Dovoljne su redovne kontrole, bolest dojke otkriva se na vrijeme

ŽENA iN 03.06.21, 13:43h

Strah svake žene, a ne mora biti tako: Dovoljne su redovne kontrole, bolest dojke otkriva se na vrijeme
U ranom otkrivanju raka dojke preporuča se samopregled dojki jednom mjesečno od prve mjesečnice, a ultrazvučni pregled dojki jednom godišnje (ovisno o obiteljskoj anamnezi i konzumaciji hormonalne kontarcepcije) od 20. godine života

 

 

 

Rak dojke otkriven u ranim stadijima je izlječiva bolest. U Europi i SAD-u najčešće maligno oboljenje žena je rak dojke, a obolijevaju sve mlađe žene. Kod žena između 40 i 50 godina rak dojke uzrokuje veću smrtnost nego sve druge bolesti zajedno!

 

Poliklinici Agram u Sarajevu na raspolaganju su vam specijalisti i subspecijalisti radiologije te najnovija dijagnostička oprema.


Posljednjih tridesetak godina u svijetu je zabilježen porast broja oboljelih od raka dojke, ali se smrtnost nije značajnije povećala. Smatra se to posljedicom otkrivanja bolesti u ranijim stadijima, što poboljšava prognozu te novoj grupi „pametnih“, tj. ciljanih kemoterapeutika.

 

nina-juric-2
Poliklinika Agram u Sarajevu nudi sve vrste pregleda i citodijagnostike, a sve pod palicom vrsne stručnjakinje, prim. mr. sc Nine Jurić, specijaliste kliničke citologije.    
agram-podaci

U ranom otkrivanju raka dojke preporuča se samopregled dojki jednom mjesečno od prve mjesečnice, a ultrazvučni pregled dojki jednom godišnje (ovisno o obiteljskoj anamnezi i konzumaciji hormonalne kontarcepcije) od 20. godine života.

 


Pacijenti oboljeli od drugih onkoloških oboljenja (Hodgkin i Non-Hodgkin) trebaju obavljati češće UZV preglede dojki i obaviti raniji mamografski pregled, a u zadnje vrijeme metoda izbora za navedenu populaciju je MR dojki.


Prva mamografija radi se u 40. godini, jednom u dvije godine te jednom godišnje nakon 50. godine starosti. Ako osoba ima dodatne čimbenike rizika za rak dojke, preporučeno je obaviti inicijalnu mamografiju već nakon 35. godine starosti.


MR dojke je nova metoda u dijagnosticiranju, predoperativnoj pripremi i postoperativnom praćenju pacijentica sa karcinomom dojke. Na temelju MR pregleda planiraju se poštedni operativni zahvati kod raka dojke.


Pacijentice sa dokazanom mutacijom BRCA 1 i BRCA 2 obvezatno se kontroliraju jedanput godišnje MR-om dojki. Kod takovih pacijentica postoji mogućnost odstranjenja žljezdanog tkiva dojki kao što je to učinila Angelina Jolie kao preventivni postupak.

 

rak-dojke-1


Ovaj pregled je rutinski pregled u SAD-u kod implantiranih dojki (silikonski umetci) te kod gustih dojki.


Poliklinika Agram u Sarajevu opremljena je vrhunskim digitalnim mamografskim aparatima, UZV aparatima nove generacije te MR uređajima snage 1,5 T koji zadovoljavaju sve pretpostavke za rano otkrivanje raka dojke, kada je ta bolest još izlječiva.


Tako se u Poliklinici Agram obavlja sva citološka dijagnostika do eventualno nužne operacije te vrši kontrola već operiranih pacijentica.

 

rak-dojke-2


Vrhunski medicinski uređaji u zaštiti zdravlja žena


Digitalni uređaj za mamografiju, Mammomat Novation DR, pruža maksimalno pouzdanu dijagnostiku kojom možete brzo prekontrolirati građu tkiva dojke te otkriti mikrokalcifikate koji pokazuju moguće maligno oboljenje dojke, a koji su teško dostupni analizi na klasičnoj mamografiji.


Ovaj uređaj za mamografiju nove generacije jamči visoku pouzdanost uz minimalnu dozu zračenja.
Ponavljanje snimanja nije potrebno, jer postoji mogućnost kompjuterske obrade slike.


Svoj mamografski pregled možete obaviti u Poliklinici Agram u Sarajevu, ovisno o menstrualnom ciklusu od 5. do 10. dana od prvog dana menstruacije, bez dugih čekanja.

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI