Bh. sportisti i njihovi poslovni potezi

U šta su milione investirali Pjanić, Džeko, Teletović, Bolić... Jedan je zbog svog biznisa na meti oštrih kritika!

Biznis Klub 03.06.21, 10:25h

U šta su milione investirali Pjanić, Džeko, Teletović, Bolić... Jedan je zbog svog biznisa na meti oštrih kritika!
Edin Džeko, kao i mnogi drugi, zarađeni novac ulaže u nekretnine i to širom regiona

 

Veliki broj naših vrhunskih sportista dio zarađenih miliona ulaže u domovinu. Prošle sedmice odjeknula je vijest da je Fahrudin Pjanić, otac reprezentativca BiH Miralema Pjanića, otvorio firmu "MMF International" u rodnoj Kalesiji koja će se baviti izgradnjom puteva.

 

Porodica Pjanić u ovaj biznis planira uložiti čak 20 miliona KM. Na ovaj način popularni Mire pružio je dobar primjer i našim ostalim sportistima kako mogu doprinijeti razvoju domovine, piše Faktor.

 

I drugi sportisti već godinama ulažu u Bosnu i Hercegovinu, a uglavnom se radi o izgradnji nekretnina. Elvir Bolić i Emir Granov prije nekoliko godina zajedno su na Šipu izgradili elitno apartmansko naselje "Bolgrano", u kojem žive brojni poznati sportisti i muzičari. Nakon toga, Bolić je napravio zgradu na Vracama sa nekoliko apartmana koje je vrlo brzo prodao.

 

Popularni Bola dio novca uložio je i u restoran Paper Moon na Grbavici, koji odlično radi i jedno je od omiljenih sarajevskih okupljališta. Pored nekretnina Emir Granov već dvije decenije je u tekstilnoj industriji. Kompanija Granoff je bh. brend za visoku mušku modu, s lancem prodavnica. Zapošljava nekoliko stotina radnika. Emir Granov imao je još nekoliko uspješnih investicija, a posljednja u nizu je hotel Monti na Igmanu, koji je napravio sa partnerima iz arapskih zemalja.

 

Mirza Teletović, bosanskohercegovački košarkaš i predsjednik Košarkaškog saveza BiH, prije nekoliko godina izgradio je mini hidroelektrane na rijeci Doljanki. Zbog ovog biznisa postao je meta oštrih kritika ekoloških udruženja, koje su ga optužile za bahato ponašanje i uništavanje okoliša zbog investiranja u gradnju mini hidroelektrane na rijeci Doljanki, koja je do tada bila netaknuta i predstavljala biser prirode u hercegovačkim predjelima.

 

Edin Džeko, kao i mnogi drugi, zarađeni novac ulaže u nekretnine i to širom regiona. U centru Sarajeva kupio je zgradu Šipad komerca, stan u Ferhadiji, vilu u sarajevskom naselju Višnjik... Dijamant je prije šest godina u Dubrovniku kupio luksuznu vilu koju je platio 2.6 miliona eura. Džeko je sa prijateljem i kumom Senijadom Ibričićem izgradio turistički objekat u Grljevcu kod Splita. Riječ je o zgradi sa šest stanova koje su brzo prodali.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI