Rektorica i ministar bez komentara

Novi skandal trese Medicinski fakultet u Tuzli: Ili kupi ispit ili pitaj prijatelja za odgovor! Uključeni brojni profesori...

Hronika 01.06.21, 08:10h

Novi skandal trese Medicinski fakultet u Tuzli: Ili kupi ispit ili pitaj prijatelja za odgovor! Uključeni brojni profesori...
Na društvenim mrežama objavljeni su detalji o kupovini i namještanju ispita na Medicinskom fakultetu u Tuzli, ali iz Vijeća studenata kažu da nema zvaničnih prijava

Kultura varanja na ispitima i kupovine ispita u Bosni i Hercegovini je sve masovnija, a jedan od posljednjih primjera je i Medicinski fakultet u Tuzli, gdje na vidjelo izlaze slučajevi kupovine ispita i privilegovanih studenata koji su ispite polagali čak i u vremenu potpunog lockdowna, piše Oslobođenje.

 

Javna tajna

 

Prema anonimnim informacijama koje su upućene Oslobođenju, kupovina ispita na ovom renomiranom fakultetu je praktično način studiranja, a u nju su, prema izvorima na društvenim mrežama, uključeni brojni profesori ove visokoškolske ustanove.

 

Zvanične reakcije iz Rektorata Univerziteta u Tuzli niti rektorice Nermine Hadžigrahić Oslobođenje nije dobilo, kao ni od aktuelnog ministra obrazovanja Elvisa Barakovića.


Alisa Dedić, predsjednica Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta Medicus, kazala je kako je javna tajna da postoje različite malverzacije oko polaganja ispita, ali da ne postoje javne i zvanične prijave takvih malverzacija, niti dokazi.

 

- To je javna tajna, ali tako je na svim fakultetima i univerzitetima, to je opći problem. Pojedini studenti gledaju da na što lakši način prođu studij, čak i medicinu, što je poražavajuće. Međutim, do vijeća nikada nisu došle zvanične prijave, iako su pojedini studenti otvoreno govorili da se neki ispiti polažu neregularnim putem, ali nema nikakvih dokaza za to. Bilo je tih razgovora, ali su oni uglavnom završavali tako da studenti kažu da ne žele prijaviti neregularnosti, jer će otežati studij i sebi i drugima, kazala je za Oslobođenje Dedić.

 

Iako je varanje praktično neodvojiv dio studiranja, kako u BiH, tako i izvan nje, činjenica, pa čak i sumnja da se to radi na Medicinskom fakultetu uveliko zabrinjava, a pogotovo to što, i pored toga što je varanje javna tajna, ne postoji volja da se tome stane ukraj.

 

Kako je objavljeno, studenti Medicinskog fakulteta imaju zajedničku grupu na društvenim mrežama gdje otvoreno razgovaraju o polaganju ispita. Saznanja do kojih smo mi došli govore o tome da studenti nerijetko, pogotovo u slučajevima gdje ispitima pristupa na desetine njih, naprave fotografiju ispitnog lista tokom ispita, te ga pošalju u grupu gdje im odgovore pišu kolege i prijatelji.

 

Djeca kolega

 

Osim toga, postoje sumnje da profesori privileguju pojedine studente, posebno djecu svojih kolega, te im sređuju polaganje ispita i nakon što su svi redovni i vanredni rokovi završili, a bilo je slučajeva polaganja ispita za privilegovane studente u toku potpunog lockdowna. U ovo su, navodno, umiješani renomirani profesori od kojih su neki obavljali i funkcije rektora/rektorice, odnosno dekana/dekanese, a koji su kasnije postajali kolege na UKC-u studentima kojima su sređivali ispite.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI