zijad mutap tuži ga za klevetu

Denis Stojnić uzvraća: 'Neće mene zastrašiti... Je li ovo prijetnja da se istina ne bi saznala?!'

Hronika 31.05.21, 22:25h

Denis Stojnić uzvraća: 'Neće mene zastrašiti... Je li ovo prijetnja da se istina ne bi saznala?!'
Kakva poruka je meni poslata sa ovom njegovom tužbom? Je li ovo prijetnja tužbom da se istina ne bi saznala, tačnije zamaskiravanje njegove krivnje - pita se Stojnić

 

 

 

 

Sarajevski ugostitelj, MMA borac i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva, Denis Stojnić obratio se medijima povodom tužbe za klevetu, koju je protiv njega podnio Zijad Mutap.


Njegovo saopštenje za javnost, svojevrsnu reakciju na zaprimljenju tužbu, u cjelosti prenosimo u nastavku:


Poštovani građani Bosne i Hercegovine, dana 25. 05. 2021. godine od strane suda zaprimio sam Tužbu Zijada Mutapa iz Sarajeva, radi naknade štete zbog klevete... sa tužbenim zahtjevom vrijednosti spora 1.500 KM, a vezano za javno izneseno mišljenje u pogledu umiješanosti Zijada Mutapa kada je u pitanju ubistvo rahmetli Dženana Memića iz Sarajeva 2016. godine.


Svi mi proteklih već šest godina znamo i slušamo kakav je odnos porodice Mutap prema konkretnom događaju ubistva. Zna i tužilastvo, a znaju i sudije suda BiH koje su odredile hapšenje i pritvaranje Zijada Mutapa. Postoji osnovana sumnja za Mutapa kada su u pitanju činjenični navodi prijedloga Tužilastva BiH. Ja sam bio dužan da saznanja o konkretnom slučaju saopštim tužilastvu, što sam i učinio, a u proteklom periodu, mnogo ranije, i policijskim organima sam davao takva saznanja.


I sam sam imao neugodno iskustvo i saznanja o Mutapu nevezano za slučaj Memić.


Ja sam kao građanin, a i gradski vijećnik, bio dužan da u opštem interesu saopštim moja saznanja u pogledu navedenog. Bio sam to dužan i kao otac. Ne samo u ovom predmetu, već i drugim predmetima ubistava, ja sam kao i svi mi tražio istinu, a i nastojao da kroz svoj aktivizam pomognem djeci ubijenih Pivodića, Vuinovića i Šehovića. Mutap me tuži za klevetu.


Nije to kleveta već opće poznata stvar koju nije potrebno dokazivati, jer se takve stvari i ne dokazuju po principu Notoria non egent probatione.

 
Ova tužba je samo jedan od pritisaka na mene, a policija zna sa kakvim se stvarima još susrećem. Naravno, o broju inspekcijskih nadzora da i ne govorim. Pa sve ovo što sam ja govorio za Mutapa, sva javnost zna i nalazi se i u rješenjima suda BiH za određivanje pritvora. Ovo je govorio i glasnogovornik Tužilaštva. Sud treba da radi svoj posao. Poštujem to, ali Mutap tužbom protiv mene zloupotrebljava pravo na tužbu, a u krivici pred sudom BiH on se žali i na prijedloge postovanog tuzitelja koji radi svoj posao.


Nije mi namjera da polemišem sa Mutapom, njegovi advokati rade za novac. Da nema tužioca, što bi rekli, posna bi čorba bila.


Ovom prilikom želim sve da pozovem da javno govorimo, a i Tužilastvu prenesemo sva saznanja koja imamo u predmetu rahmetli Dženan Memić. Neka mu duša nađe smiraj, porodica da boluje na miru, a da krivci budu adekvatno kažnjeni.


Mene tužbe Mutapa neće zastrašiti da promijenim mišljenje, jer vjerujem da postoji sumnja zbog koje mu je i određen pritvor. Krivnju će odrediti sud.


U nadi skorog rješavanja slučaja i ovom prilikom dajem podršku oštećenoj porodici Memić, uvaženom advokatu Feragetu, te istražnom timu Tužilastva BiH predvođenim tužiocem Ćazimom Hasanspahićem i Nerminom Šehovićem iz Federalne uprave policije.


Neću da budemo oni koji će ćutati na zločin i nepravdu. Želim da živimo u zemlji istine, pravde, i slobode mišljenja i govora u našoj Bosni i Hercegovini.


Za kraj bih dodao jedan upit - kakva poruka je meni poslata sa ovom njegovom tužbom? Je li ovo prijetnja tužbom da se istina ne bi saznala, tačnije zamaskiravanje njegove krivnje? Onda bi vjerovatno dotični Zijad Mutap trebao da tuži i sud koji mu je odredio pritvor, to jest tužitelja.


Ova tužba protiv mene kao da govori da nisu postojale ni činjenice ni dokazi za njegovo pritvaranje, a naravno da jesu itekakve, jer vjerujem u sudstvo i tužilastvo koje nikada ne donosi odluku pritvaranja, a da nisu okolnosti za pritvaranje potvrđene.


S poštovanjem,

Prof. Denis Stojnić

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI