FOTO/ Političko utočište kod lojalnih saveznika

Predsjedništvo SDP-a: Praksa sastanaka SDA i HDZ-a je nastavak gaženja parlamentarne demokratije i institucija BiH

Front 31.05.21, 18:52h

Predsjedništvo SDP-a: Praksa sastanaka SDA i HDZ-a je nastavak gaženja parlamentarne demokratije i institucija BiH
Iz SDP-a smatraju da Izborni zakon spada u žilu kucavicu svake države, jer uređuje način i participaciju u vlasti. Stoga, stav SDP-a je isključiv i on glasi da se pregovori o ovako osjetljivoj tematici jedino mogu voditi u parlamentima i uz široki koncenzus javnosti, ostalih stranaka i NVO sektora

 

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP BiH razmatrana je aktuelna politička situacija, sa posebnim naglaskom na najavljene sastanke SDA i HDZ vezane za izmjene Izbornog zakona BiH.

 

- Predsjedništvo SDP BiH smatra da je praksa sastanaka SDA i HDZ samo nastavak grubog gaženja instituta parlamentarne demokratije i poštivanja institucija BiH, koje, očigledno, vole da krše lideri ovih stranaka.

 

Kako SDA u posljednje vrijeme gubi na više političkih frontova, od kojih je najgore to što su građane doveli u direktnu životnu opasnost sporošću nabavljanja vakcina, odlučili su da utočište potraže kod lojalnih saveznika iz HDZ-a, od kojeg lider SDA traži politički spas tvrdeći da su Bošnjaci i Hrvati „jedan narod“, te pričom o izmjenama Izbornog zakona zamažu oči javnosti - saopćeno je iz SDP-a.

 

Iz SDP-a smatraju da Izborni zakon spada u žilu kucavicu svake države, jer uređuje način i participaciju u vlasti. Stoga, stav SDP-a je isključiv i on glasi da se pregovori o ovako osjetljivoj tematici jedino mogu voditi u parlamentima i uz široki koncenzus javnosti, ostalih stranaka i NVO sektora.

 

predsjednistvo-sdp-bih-2021

 

Na sjednici je bilo riječi i o inicijativi člana Predsjedništva SDP-a i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića o racionalizaciji Federacije BiH. Rečeno je kako je inicijativa, za sada, naišla na pozitivan odjek kod javnosti i dijela federalnih stranaka, te će se nastaviti sa njenom promocijom.

 

Članovi Predsjedništva su upoznati i sa sastankom na kojem je bilo riječi o formiranju trećeg, građanskog, bloka u bh. entitetu RS. Naglašeno je kako će se uskoro održati i drugi sastanak sa strankama po ovoj temi, na kojoj će biti usvojeni zajednički zaključci, kako bi se što prije krenulo u njihovu realizaciju.

 

SDP BiH daje podršku slobodi novinara u njihovom radu i želi jasno poručiti da aktivnosti SDA već duže vrijeme upravo predstavljaju poziv na linč nepodobnih novinara, što se u praksi i obistinjuje. Posljednja dešavanja nedvojbeno ukazuju da smo iz društva tihe prisile prešli u društvo otvorenog pozivanja na nasilje.

 

Članovi Predsjedništva BiH su odali počast stradalim u Prijedoru simboličnim nošenjem bijelih traka na sjednici, saopćeno je iz SDP-a.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI