SDA o odluci HDZ-ovih ministara

Njihov stav se može protumačiti na dva načina - islamofobija ili svjesno rušenje bh. turizma

Front 31.05.21, 18:06h

Njihov stav se može protumačiti na dva načina - islamofobija ili svjesno rušenje bh. turizma
SDA poziva HDZ da ne politizira jednu racionalnu odluku, za koju su pribavljena mišljenja svih nadležnih institucija, te da prestane raditi protiv vlastite države, jer će snositi isključivu odgovornost za gubitak radnih mjesta u sektoru turizma, ali i višemilionsku štetu u budžetima u Bosni i Hercegovini

 

Nerazumna i potpuno neobjašnjiva odluka HDZ-ovih ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da glasaju protiv olakšavanja viznog režima građanima Kraljevine Saudijske Arabije, nanosi višemilionsku štetu bh. turizmu, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

 

Iz SDA poručuju da uprkos činjenici da je bh. turizam na koljenima tokom pandemije i vapajima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, turističkih udruženja iz cijele zemlje, molbi aviokompanija, hotelijera i investitora, HDZ-ovi ministri su glasali protiv odluke, te direktno naštetili svim građanima BiH.

 

- Dok jedna bogata Švicarska, putem turističke organizacije i ambasade, vodi kampanju i poziva arapske turiste da dođu u ovu zemlju, HDZ svojim nerazumnim odlukama ostavlja BiH bez miliona maraka. Imajući u vidu da su građani Kine i zemalja Južne Amerike, poput Brazila i Argentine, izuzeti od viznog režima za ulazak u našu zemlju, protivljenje HDZ-ovih ministara se može objasniti na dva načina – ili svjesno rade protiv bh. turizma ugrožavajući hiljade radnih mjesta ili je njihova odluka plod islamofobije - stoji u saopćenju SDA.

 

Navode da je protivljenje HDZ-ovih ministara još nerazumnije ako se uzme u obzir činjenica da Odluka predviđa da se državljani Kraljevine Saudijske Arabije izuzimaju od obaveze pribavljanja viza u periodu od 15. maja do 15. oktobra u kalendarskoj godini, sa dužinom boravka maksimalno do 30 dana, te da moraju predočiti dokaze o uplaćenom turističkom aranžmanu i povratnu avionsku kartu.

 

SDA poziva HDZ da ne politizira jednu racionalnu odluku, za koju su pribavljena mišljenja svih nadležnih institucija, te da prestane raditi protiv vlastite države, jer će snositi isključivu odgovornost za gubitak radnih mjesta u sektoru turizma, ali i višemilionsku štetu u budžetima u Bosni i Hercegovini.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI