VIDEO/ Prijedlog za ljeto i podrška domaćem turizmu

Posjetite Tuzlu, jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada!

Biznis Klub 29.05.21, 13:38h

Posjetite Tuzlu, jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada!
Turistička ponuda kompleksa Panonskih jezera je obogaćena Slanim slapovima, Fitness centrom i teretanom na otvorenom prostoru sa profesionalnim spravama za rekreaciju. Turistički proizvod kompleksa Panonika je Dječiji zabavni park sa svjetskim standardima uređenja i dizajna zabavnih sprava. Slani slapovi su jedinstveni za ovo područje, inhalacioni zdravstveni centar na otvorenom prostoru

 

 

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada.

 

Kompleks Panonskih jezera čine tri jezera različite veličine i dubine, te Slani slapovi. U sklopu kompleksa nalazi se Arheološki park neolitsko-sojeničko naselje i Muzej geološka postavka “Pannonica”, dječiji zabavni park, sportski tereni, te mnogi drugi ugostiteljski, kulturni i zabavni sadržaji. Grad Tuzla dobitnik je najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Odisej ‘Ujedinjenih nacija’ (2012 UNWTO ULYSSES AWARD) koja se dodjeljuje za inovacije u oblasti turizma.

 

tuzla-panonska-jezera

 

Plaža i oaza slanog okusa u centru grada

 

Turistička ponuda kompleksa Panonskih jezera je obogaćena Slanim slapovima, Fitness centrom i teretanom na otvorenom prostoru sa profesionalnim spravama za rekreaciju. Turistički proizvod kompleksa Panonika je Dječiji zabavni park sa svjetskim standardima uređenja i dizajna zabavnih sprava. Slani slapovi su jedinstveni za ovo područje, inhalacioni zdravstveni centar na otvorenom prostoru. To je instalacija sa pet kaskada i dva bazena za kupanje pri čemu inhaliranje isparenja slane vode veoma pogoduju relaksaciji od stresa, bolestima disajnih organa, glavoboljama i opštem poboljšanju zdravlja, a moguća je i masaža vodom koja pada sa slapova. Najveća atrakcija kompleksa i trećeg Panonskog jezera su dva vodena tobogana. Kompleks Panonskih jezera se neposredno nastavlja na sportsko-rekreacioni kompleks Slana Banja, koji je jedan od najprostranijih i najuređenijih centralnih parkova u našoj zemlji.

 

 

Grad sa najvećim parkovskim površinama u BiH

 

Tuzla je grad sa najvećim parkovskim površinama u Bosni i Hercegovini. Centralni gradski park se nalazi u pješačkoj zoni historijske jezgre Tuzle. Sastoji se od pješačkih staza popločanih granitom, klupa za odmor i opuštanje. Posjetiocima parka na raspolaganju je bežični internet. U Gradskom parku su postavljeni spomenici inspirirani bosanskim srednjim vijekom, a centralno mjesto zauzima statua prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Postavljen je i kameni obelisk, na kojem je ispisan tekst Povelje Kulina bana. Mostom je obezbijeđena kvalitetna pješačka veza Centralnog gradskog parka sa kompleksom Panonskih jezera. Pasarela je spona dvije najveće pješačke zone u centru – kompleksa Slana Banja i historijske gradske jezgre.

 

Veličanstveni trgovi

 

Bogatu turističku ponudu Tuzle upotpunjuje Trg slobode. Radi se o najvećem trgu u Bosni i Hercegovini, na čijem se prostoru nalazi rekonstruisana zgrada Baroka iz austrougarskog perioda. Prostor je uređen za druženje i različite manifestacije, a krasi ga središnja fontana čije spoljašnje zidove krase ornamenti stećaka. Na dijelu na kojem su najmenski zadržane zelene površine, postavljena je skulptura koja simbolizira stećak, a na mermernim pločama kojima je obložena lokacija uklesani su i epitafi sa srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Epitafi i ornamentika stećaka nadopunjuju već postojeće simbole na Trgu iz svih razdoblja kroz historiju kao što su Čaršijska džamija i česma iz doba osmanske vladavine, zgrada Baroka koja simbolizira period austrougarske uprave.

 

Turistima će zasigurno biti zanimljiv i Soni trg kao muzejsko-turistički kompleks na kojem se u vrijeme turske vlasti vršila eksploatacija soli pri čemu su zaštićeni i učenjeni dostupnim za razgledanje ostaci glavnog sonog bunara korištenog u vrijeme turske vladavine. Centralno mjesto na Sonom trgu je fontana, poklon grada Ravene, izgrađena u obliku stilizirane neolitske posude za iskuhavanje soli, te obrađena mozaikom u realizaciji Instituto d’arte Severini i svjetski priznatog majstora za mozaik Felice Nittola. Na Sonom trgu u granit su uklesane riječi: ˝Tuzla je jedno od najstarijih naselja u Evropi. Sedam hiljada godina od neolita do danas, ljudi proizvode so i žive na ovom prostoru. Građani Tuzle obnoviše Soni trg 2004. godine, sa vjerom da je ljubav izvor nastanka i vječitog trajanja svijeta˝. Na Trgu se nalazi i replika neolitske posude za isoljavanje, koja je sastavni dio fontane, ukrašene mozaikom iz Ravenne, svjetske prijestonice mozaične umjetnosti. Na Sonom trgu se može pogledati i muzejska postavka predmeta iz doba neolita i drugih historijskih razdoblja, pronađenih na lokalitetima u i oko Tuzle.

 

 

Umjetnost i kultura

 

Međunarodna galerija portreta Tuzla u svom fundusu ima preko 5000 umjetničkih djela. Atelje ‘Ismet Mujezinović’ jedinstven je po tome što je u njemu živio i radio jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, kulturnih radnika i slikara Ismet Mujezinović, te su članovi porodice njegovu kuću i atelje poklonili Gradu Tuzla. Atelje je zasebna umjetnička radionica u okviru Galerije, koja okuplja umjetnike sa svih meridijana svijeta. To je mjesto gdje se organizuju koncerti, izložbe, promocije knjiga, a bašta ateljea u centru grada prigodno je mjesto za organizaciju i mnogih drugih kulturnih događaja. Muzej istočne Bosne u Tuzli sa 30 hiljada eksponata, od kojih su neki stari i 7.000 godina, svjedoči o kulturno-istorijskoj baštini neprocjenjive vrijednosti. kao i o jedinstvenom identitetu naroda Bosne i Hercegovine.

 

Proizvodnja soli u Tuzli odvija se u kontinuitetu, od neolita do danas. U Tuzli se nalazi jedini Muzej soli u Bosni i Hercegovini. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je staru solanu Kreka, Muzej soli sa pokretnim naslijeđem, kompleks solnih bunara sa pumpnom stanicom i solni bunar iz osmanskog perioda nacionalnim spomenikom BiH. Važno je naglasiti da je prvo profesionalno pozorište u Bosni i Hercegovini osnovano upravo u Tuzli. Ognji teatarski koji su davno  zapaljeni u ovom gradu i danas gore. Dokaz tome su i brojne nagrade koje stižu u Narodno pozorište Tuzla.

 

Šta još možete posjetiti, doživjeti i pojesti u gradu soli pročitajte OVDJE.

 

(Tip.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI