Taman kad smo mislili da je trakavici došao kraj

Prof. dr. Sanja Kupešić: Ne sjećam se da je Sebija Izetbegović bila postdiplomac u Zagrebu, niti da je kod mene polagala ispite

Hronika 28.05.21, 13:23h

Prof. dr. Sanja Kupešić: Ne sjećam se da je Sebija Izetbegović bila postdiplomac u Zagrebu, niti da je kod mene polagala ispite
Kupešić tokom 15 godina rada u Klinici ”Sveti Duh” bila angažirana u svojstvu nastavnika na postdiplomskom studiju

 

 

„Upisala sam studij postdiplomske nastave 2. marta 1993. godine na Sveučilištu u Zagrebu - Medicinski fakultet. Kompletna nastava - predavanja, vježbe i konsultacije, kao i ispiti provedeni su na engleskom jeziku. Nažalost, zbog političkih prilika morala sam napustiti Zagreb ne položivši četiri od ukupno 14 ispita. Molim da mi omogućite polaganje preostalih ispita te izradu magistarskog rada.“

 

molba-sebija-izetbegovic-fakultet1

 

Ovjerena lista

 

Ovo je napisala Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), 10. avgusta 1994. godine u molbi Vijeću za naučnoistraživački rad i postdiplomski studij u Sarajevu. Sebija je uz molbu priložila i indeks s postdiplomske nastave. Međutim, nije navedena lista deset ovjerenih ispita za koje je kazala da ih je položila od ukupno 14.

 

index-sebija-izetbegovic-zagreb

 

S druge strane, Sebija je u svojoj biografiji u junu 1996. godine napisala:

 

„U toku specijalizacije provela sam godinu dana u Klinici ’Sveti Duh’ u Zagrebu, gdje sam završila postdiplomski studij za strance na engleskom jeziku ’Ultra Sond in Ciniclao Medisin’. U Zagrebu sam, također, pohađala Ian McDonald seminar za kliničku primjenu ultrazvuka.”

 

sebija-izetbegovic-biografija

 

No, profesorica Sanja Kupešić, kojoj je Sebija Izetbegović javno zahvalila na podršci tokom odbrane doktorata, a koja je u Klinici “Sveti Duh” radila od 1987. do 2006. godine, u izjavi za Avaz je kazala da se ne sjeća da je dr. Izetbegović “bila registrirana polaznica formalne ultrazvučne postdiplomske nastave u Zagrebu” niti da je kod nje polagala ispite.

 

sebija-izetbegovic-doktorat-zahvala

 

- Tokom 15 godina rada u Klinici ”Sveti Duh” bila sam angažirana u svojstvu nastavnika na postdiplomskom studiju “Ultrazvuk u ginekologiji i porodništvu na hrvatskom i engleskom jeziku”, a više od deset godina sam vodila kolegij “Ultrazvuk u humanoj reprodukciji”, također na hrvatskom i engleskom jeziku, i bila ispitivač na ispitima - kazala je Kupešić.

 

Ona posljednjih 15 godina živi i radi u SAD kao redovna profesorica ginekologije i porodništva u trajnom zvanju i prodekanica je na Medicinskom fakultetu u El Pasu u Teksasu.

 

Tokom života u Zagrebu radila je na Odjelu ginekologije i porodništva kao voditeljica Odsjeka za humanu reprodukciju, neplodnost i menopauzu.

 

- Sjećam se da je Sebija Izetbegović kratko vrijeme, u svojstvu promatrača, dolazila u moju ultrazvučnu ambulantu. Edukaciji sam uvijek pristupala ozbiljno i bilo mi je drago podijeliti svoje znanje i praktično iskustvo o novim ultrazvučnim tehnikama sa svim kolegama na edukaciji, pa tako i s dr. Izetbegović.

 

Ne sjećam se da je dr. Izetbegović bila registrirana polaznica formalne ultrazvučne postdiplomske nastave niti da je kod mene polagala ispit. To je lako provjerljiva činjenica, jer su nazočnost nastavi i vježbama, koji su uvjet za pristupanje ispitu, kao i uspjeh na ispitu evidentirani i lako provjerljivi na Medicinskom fakultetu - navela je Kupešić.

 

Također, kako je rekla Kupešić, ne sjeća se da je “dr. Izetbegović samostalno ili pod nadzorom obavljala bilo kakve preglede ili radila specijalizaciju, jer bi za to trebala imati dozvolu Ministarstva zdravstva, sukladno Pravilniku o specijalizacijama i užim specijalizacijama”.

 

Originalni podaci

 

- I ovaj je podatak zasigurno dostupan i lako provjerljiv kod nadležnog ministarstva. Isto tako se ne sjećam da je dr. Izetbegović sudjelovala u znanstvenoistraživačkom radu našeg tima kao samostalni istraživač ili istraživač suradnik niti da je prikupljala originalne podatke za izradu svog magisterija ili doktorata. I ova činjenica je lako provjerljiva jer se za svaki nastavni projekt upućuje dopis Etičkom povjerenju bolnice, koje, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Statutom bolnice i Poslovnikom o radu Etičkog povjerenstva, odobrava izvođenje znanstvenih projekata i disertacija - istakla je Kupešić.

 

Šta je bilo s vježbama

 

Kupešić kaže da su se postdiplomski studiji rukovodili Pravilnikom o postdiplomskim stručnim studijima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

- Svaki registrirani polaznik poslijediplomske nastave iz “Ultrazvuka u ginekologiji i porodništvu” ili “Ultrasound in Obstetrics and Gynecology”, koji je s uspjehom završio nastavni program (redovito prisustvovao nastavi i vježbama, više od 80 posto), stekao je pravo pristupiti ispitu, prilikom kojega je dobio zapisnik s listom postavljenih pitanja i ocjenom, koja se s datumom i potpisom ispitivača unosila u indeks - pojasnila je prof. Kupešić.

 

Nije bila dio naučnoistraživačkog tima

 

-Prema mom saznanju, dr. Izetbegović nikada nije bila dio našeg znanstvenoistraživačkog tima niti je imala uvid u podatke pacijentica liječenih na Odjelu ginekologije i porodništva Klinike “Sveti Duh” koje je mogla koristiti za izradu svojeg magistarskog rada ili doktorske disertacije - dodala je Kupešić.

 

VEZANI TEKST: Zagrebački indeks Sebije Izetbegović: Kurjakova supruga upisivala petice, prosjek 4,7

 

Kurjak: Bio sam mentor Sebiji Izetbegović, ali ne u Zagrebu već u Sarajevu

 

Direktorica KCUS-a 'podastrla' dokumentaciju: Šta je sve prof. dr. Asim Kurjak pitao dr. Sebiju Izetbegović na odbrani doktorata?

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI