Na tribini 'Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH' u Beogradu

Dodik: Inzkova ostavka je blef međunarodne zajednice

Front 27.05.21, 16:31h

Dodik: Inzkova ostavka je blef međunarodne zajednice
Već juče sam imao naznaku pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to se podrazumijeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska, rekao je Dodik

 

 

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka blef međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi.

 

"On je podnio ostavku u namjeri da se provuče Schmidt i, naravno, to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom", rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom "Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH" uključivši se u raspravu, javlja Srna a prenose mediji.

 

On je rekao da u međunarodnom pravu ne postoji priča o zamjeniku visokog predstavnika, već je to vještački napravljemo imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

"Već juče sam imao naznaku pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to se podrazumijeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska", rekao je Dodik.

 

On je kazao da je samo Carl Bildt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Savjet za implemetaciju mira to nešto usaglasio i predao Savjetu bezbjednosti.

 

"Čak ni Christiana Schwarz-Schillinga nije potvrdio Savjet bezbjednosti a kaže se da usaglašen prijedlog utvrđuje Savjet bezbjednosti", rekao je Dodik i dodao da će se vidjeti šta će biti na Savjetu bezbjednosti i da Srpska ima neka uvjeravanja.

 

Prema njegovim riječima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, vjerovatno međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opozaciju stave na svoju stranu.

 

"I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije tačno. Mi u kontinutitetu pokušavamo da vratimo Republiku Srpsku na mjesto koje joj i pripada po Dejtonu, a to je da je strana", rekao je Dodik.

 

On je kazao da je Republika Srpska strana, ali da "oni hoće da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promijene Ustav".

 

"Ustav se samo potvrđuje u parlamentu nakon što ga strane definišu. To je suština", rekao je Dodik.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI