KAD (MLADI) SUDIJA SUDI PO POLITIČOM NALOGU

Kako su Senaidu Begiću, umjesto funkcije premijera ZDK, namjestili zatvorsku kaznu od 2,5 godine?!

Front 27.05.21, 15:39h

Kako su Senaidu Begiću, umjesto funkcije premijera ZDK, namjestili zatvorsku kaznu od 2,5 godine?!
Presuda nekadašnjem direktoru ZZO ZDK Senaidu Begiću šokirala je advokatsku i stručnu javnost u BiH. Po ocjenama mnogih, riječ je klasičnom primjeru političkog obračuna putem sudskog procesa u kojem je glavnu ulogu igrao sudija Edvin Kokić

 

 


Akademik Slavo Kukić u nedavnom gostovanju na BNTV govorio je o pravosudnom sistemu BiH, kao rak-rani ovoga društva. Kao primjer loše prakse naveo je slučaj iz Zenice. Radi se o Senaidu Begiću, kojem je krajem aprila ove godine Kantonalni sud u Zenici potvrdio prvostepenu presudu, te izrekao zabranu vršenja državnih i drugih javnih funkcija.


Za profestora Kukića je to primjer utjecaja politike (SDA) na pravosuđenje protiv istaknutog člana jedne druge političke stranke (SDP). Presuda se odnosi na rad Begića u vremenu kada je bio direktor ZZO ZDK (2012-2016). Evo šta o tome kaže Kukić.


- Vjerovali ili ne, u prvostepenom postupku koji je vodio pripravnik sudac (Edvin Kokić, op. red) koji prije toga nije izrekao niti jednu presudu u krivičnom postupku, osudio je čovjeka na četiri i po godine zatvora, jer nije vratio telefon od 200 KM koji se ne vodi kao osnovno sredstvo, jer je Zavod platio liječenje čovjeku koji se zatekao u Ljubljani u vrijednosti od 3.000 KM, a onda u obrazloženju sudac navodi da je OK što se čovjek zatekao gore, ali da ne vjeruje da je to bio hitan slučaj, iako je liječnička komsija potpisla da se radi o upravo takvom slučaju. Potom što je naplaćivao putne troškove jer je dolazio od kuće na posao. Sve i da je to tačno, mogao je dobiti uvjetnu kaznu. Nakon toga, drugostepeni  Kantonalni sud, koji je pod istom političkom „šapom“, smanjuje mu kaznu na dvije i po godine... Znači, ne pripadš li pravoj političkoj partiji, imaju ti pravo unesrećiti život i porodicu. To je prava rak-rana bh. društva.

 


Ovim istupom ugledni profesor Kukić još jednom je skrenuo pažnju na čitav ovaj slučaj, koji traje već godinama.


Senaid Begić je bio direktor pomenutog zavoda u periodu 2012.-2016. godina i period njegovog upravljanja u stručnim krugovima smatra se najuspješnjim periodom od Dejtona do danas. Prihodi Zavoda u to vrijeme bili su oko 160 miliona KM. Zbog dobrih rezultata u rukovođenju bio je proglašen menadžerom godine u oblasti zdravstva za 2014.


U decembru 2018. godine bio je kandidat SDP BiH za premijera ZDK. Ali, tada kreću krivične prijave i istrage protiv njega. U aprilu 2019. godine, nepunih mjesec dana nakon imenovanja novog saziva Vlade ZDK na čelu sa SDA, potvrđena je optužnica protiv Begića za "sumnju na djela" u vremenu kada je bio direktor ZZO ZDK.

 

Po podnesenoj krivičnoj prijavi iz juna 2016. godine, a koju su podnijeli tadašnji v.d.direktora ZZO ZDK Dževad Hamzić i bivša direktorica Mirzeta Subašić, bio je predmet istrage tri godine u periodu 2016.-2019. većine istražnih agencija u BiH (SIPA, Fin. policija, FUP, Ured za reviziju, MUP ZDK i drugih državnih organa).


Inače, Begić je po struci diplomirani ekonomist i menadžer u zdravstvu, a trenutno je magistrant na postdiplomskom studiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.


Šta je biografija sudije Edvina Kokića?


Predmet „Begić“, tvrde naši advokatski izvori, bio mu je je prvi u karijeri, u kojem se bavio krivičnim pravom. Prije toga bio je sudija za predmete iz oblasti komunalnih i sličnih usluga.


Zbog ovoga slučaja, ali i niza drugih koji su se dešavali proteklih godina, nedavno je grupa advokata iz Zenice (imena poznata redakciji) poslala anonimno pismo na adresu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, u kojem upozoravaju da će bojkovati rad na krivičnim predmetima u Općinskom sudu Zenica koje vodi sudija Edvin Kokić.


Advokati imaju slične primjedbe koje je iznio i akademik Kukić. Tekst pisma možete čitati u prilogu.

 

anonimno-pismo-advokata-zdk


Inače , Begić je, poslije isteka mandata krajem marta 2016. godine, nezakonito dobio otkaz od strane tadašnjeg v.d.direktora Dževada Hamzića.


Prema presudi Općinskog suda u Zenici od 29.06.2018. godine, a koja je potvrđena presudom Kantonalnog suda u Zenici 03.01.2019. godine i kojom se žalba ZZO ZDK odbija i presuda prvostepenog suda potvrđuje, Zavod mu je kao tužitelju dužan u roku od 15 dana nadoknaditi iznos od preko 30.000 KM. Tačnije, na ime naknade za plaće iznos od 20.746,71 KM, sa zakonskim kamatama, naknade na ime doprinosa u iznosu od 7.366,17 KM i naknade za troškove parničnog postupka u iznos od 2.489,25 KM.


Podsjećanja radi, i prve dvije presude Općinskog i Kantonalnog suda iz novembra 2016. i septembra 2017. Zavod su ukupno koštale 12.533,30 KM, čime je bila namirena šteta nanesena Begiću samo za period do podnošenja tužbe odnosno za period prvih pet mjeseci nezakonitog otkaza. Nakon što je presudom Kantonalnog suda u oktobru 2017. godine vraćen na posao, Begić je putem advokata sa Zavodom tražio, na osnovu presuda, nagodbu oko povezivanja radnog staža i troškova plaća i doprinosa za period poslije donošenja presuda, kako bi se izbjegao još jedan nepotreban sudski spor.


Međutim, u Zavodu očigledno nije bilo sluha pa je direktorica Zavoda Mirzeta Subašić nagodbu odbila i samim tim svjesno ušla u, kako se ispostavilo, još dva potpuno nepotrebna sudska procesa koja su sa prethodna dva porezne obveznike koštala blizu 50.000 KM.


Nakon svih ovih činjenica, potpuno je jasno da je slučaj Senaida Begića bio politički motivisan. Samo se time može tumačiti ovako visoka kazna ze Begića, koji je zbog svojih društvenih i političkih rezultata postao ozbiljna smetnja SDA u njihovoj borbi da zadrže svoj dugogodišnji politički monopol u ovom kantonu.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)