INFORMIRANI ZASTUPNICI FEDERALNOG PARLAMENTA

Nećemo preko COVAX-a, hoćemo direktno: Vlada FBiH nabavlja milion i po doza vakcina - Sinopharm, Pfizer, Sputnik

Hronika 26.05.21, 14:10h

Nećemo preko COVAX-a, hoćemo direktno: Vlada FBiH nabavlja milion i po doza vakcina - Sinopharm, Pfizer, Sputnik
Istaknuto je da prijedlozi ugovora zbog klauzule tajnosti nisu mogli biti prezentirani poslanicima, jer bi se prekršile odredbe sporazuma, te uzrokovale neželjene pravne posljedice

 

 


Vlada Federacije BiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH preferiraju zaključivanje ugovora direktno sa proizvođačima vakcina, kontroliranih od strane matičnih država. U ovom trenutku to su ugovori za nabavku Sinopharma, Pfizera i Sputnika u količinama po 500.000 doza.

 

O ovome je danas informiran Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.


Istaknuto je da prijedlozi ugovora zbog klauzule tajnosti nisu mogli biti prezentirani poslanicima, jer bi se prekršile odredbe sporazuma, te uzrokovale neželjene pravne posljedice.


Federacija Bosne i Hercegovine je direktno pregovarala sa Kinom za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine protiv SARS-CoV-2 (Vero Cell), inaktivirana i taj ugovor je u fazi potpisa o čemu su danas upoznati federalni poslanici.


Prema informacijama dobijenim od predstavništva Pfizera u BiH u toku su aktivnosti na dostavljanju ugovora za direktnu nabavku 500.000 doza za Federaciju BiH, preko državnog nivoa.


Vlada Federacije BiH i Vlada Kantona Sarajevo zajednički vode aktivnosti na nabavci vakcine Sputnik, u količini od 500.000 doza i to je u završnoj fazi.


Pored ova tri ugovora, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH dostavljena su još četiri prijedloga ugovora putem posrednika (veletrgovaca), i to za nabavku vakcina protiv SARS-CoV-2 (Covid 19) proizvođača Pfizer u količini od 500.000 doza, zatim proizvođača Sinovac od 250.000 doza, prozvođača Sinopharm 250.000 doza. Četvrti ugovor je za AstraZenecu uz napomenu da je za njenu nabavku bila uključena Ambasada Bosne i Hercegovine u Londonu.


Kriteriji za odabir su brzina isporuke, cijena i uslovi plaćanja, a ponuđeni rokovi kreću se od 15 do 30 dana - saopćemno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.


(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI