Uoči ljetne turističke sezone

Vijeće ministara o uvjetima za ulazak stranaca u BiH: Šta je s vakcinisanima i onima koji su preboljeli Covid-19

Front 26.05.21, 07:58h

Vijeće ministara o uvjetima za ulazak stranaca u BiH: Šta je s vakcinisanima i onima koji su preboljeli Covid-19
Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je naveo da je Ministarstvo na čijem je čelu, još početkom maja uputilo izmjene i dopune te odluke Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara, zbog čega bi državni ministri trebali danas i da je razmotre

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati izmjenu Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH koja je posljednji put donijeta u septembru prošle godine zbog koronavirusa.

 

Sadašnja odluka ne prepoznaje imunizirane građane ili one koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli Covid-19, a koji ne predstavljaju zdravstvenu opasnost.

 

Stoga bi se u izmijenjenoj odluci trebalo precizirati da oni koji žele ući u BiH trebaju imati negativan nalaz PCR testa na virus ili potvrdu o vakcinisanju ili potvrdu da su preboljeli Covid-19, a posebeno imajući u vidu da uskoro počinje ljetna turistička sezona.

 

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je naveo da je Ministarstvo na čijem je čelu, još početkom maja uputilo izmjene i dopune te odluke Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara, zbog čega bi državni ministri trebali danas i da je razmotre.

 

Pred ministrima bi se trebao naći i Prijedlog odluke o provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama BiH te Informacija o stanju u oblasti migracija za februar, kao i Informacija o problematici uspostave registra zaposlenih u institucijama BiH.

 

Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Izvještaja o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2019. godinu te Izvještaja o aktivnostima na realizaciji Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta autoput/brza saobraćajnica Sarajevo-Beograd.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI