Nakon Trumpove administracije

SAD ponovo otvaraju konzulat u Jerusalemu, obnavljaju veze s Palestincima

Front 25.05.21, 20:10h

SAD ponovo otvaraju konzulat u Jerusalemu, obnavljaju veze s Palestincima
Blinken je to objavio nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali

 

Američki državni sekretar Antony Blinken objavio je u utorak da će SAD ponovo otvoriti generalni konzulat u Jerusalemu – u potezu koji obnavlja veze s Palestincima koje su bile unazađene pod Trumpovom administracijom.

 

Konzulat je dugo vremena služio kao autonomni ured nadležan za diplomatske odnose s Palestincima. Bivši američki predsjednik Donald Trump unazadio je, međutim, njegov status i stavio ga pod ovlasti američkog ambasadora u Izraelu kada je preselio ambasadu u Jerusalem.

 

Trumpov potez razbjesnio je Palestince, koji smatraju istočni Jerusalem okupiranom teritorijom i prijestolnicom svoje buduće države.

 

Blinken nije dao tačan datum za ponovno otvaranje konzulata.

 

Blinken je to objavio nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

 

- Kao što sam rekao predsjedniku, ovdje sam kako bih naglasio predanost Sjedinjenih Država obnovi veza s Palestinskim vlastima i palestinskim narodom, veza izgrađenih na obostranom poštovanju, i također zajedničkom uvjerenju da Palestinci i Izraelci podjednako zaslužuju ravnopravne mjere sigurnosti, slobode, prilika i dostojanstva - kazao je šef američke diplomatije, prenosi Associated Press.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI