Sjednica Predstavničkog doma PS BiH

Poslanici BiH odgodili imenovanje članova Vijeća RAK-a

Front 25.05.21, 19:35h

Poslanici BiH odgodili imenovanje članova Vijeća RAK-a
U vezi sa Prijedlogom odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, odlučeno je da se izjašnjavanje odgodi i prijedlog odluke vrati Vijeću ministara BiH, odnosno Ministarstvu komunikacija i prometa BiH radi razmatranja ispunjavanja određenih zakonskih uvjeta

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je Kolegiju Doma na usaglašavanje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je predložilo  Vijeće ministara BiH jer nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika iz Republike Srpske.

 

Iz istog razloga na usaglašavanje Kolegiju upućen je i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, a koji je razmatran u prvom čitanju.

 

Predstavnički dom je prihvatio zahtjev poslanika iz Kluba poslanika SDA za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost po hitnom postupku, ali prilikom glasanja o samom zakonu nije bilo potrebne entitetske većine iz RS te je upućen Kolegiju na usaglašavanje.

 

Prihvaćen je zahtjev poslanika SDP-a Nermina Nikšića, Saše Magazinovića, Nade Mladine i Zukana Heleza za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH po hitnom postupku, ali je i ovaj zakon zbog nedostatka entitetske većine upućen Kolegiju na usaglašavanje.

 

Za prijedloge zakona o Visokom tužilačkom vijeću BiH, o Visokom sudskom vijeću BiH  i o Uredu disciplinskog tužioca BiH, koje su predložili poslanici iz Kluba Demokratske fronte, obustavljen je zakonodavni postupak.

 

Naime, poslanici drugi put nisu prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma o predloženim zakonima što, u skladu s poslovničkim odredbama, podrazumijeva obustavljanje zakonodavnog postupka.

 

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju identičnog teksta Zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

 

Predstavnički dom prihvatio je više poslaničkih inicijativa, a prihvaćen je i prijedlog zaključka poslanika A-SDA Jasmina Emrića povodom rasprave o interpelaciji poslanika kojim Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od Vijeća ministara BiH pripremi i dostavi Plan saniranja ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom COVID-19 i oporavka privrede u BiH za period od 2021. do 2025. godine.

 

Poslanici su u prvom čitanju podržali Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, koji su predložile Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija, a kojim se vrše izmjene radi obaveze usaglašavanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH.

 

U vezi sa Prijedlogom odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, odlučeno je da se izjašnjavanje odgodi i prijedlog odluke vrati Vijeću ministara BiH, odnosno Ministarstvu komunikacija i prometa BiH radi razmatranja ispunjavanja određenih zakonskih uvjeta.

 

Predstavnički dom je imenovao članove Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine i to Elvira Lemeša iz bošnjačkog, Valentine Rupčić iz hrvatskog, Rajka Radovanovića iz srpskog naroda, te Slavka Roliha iz reda ostalih.

 

Data je saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora, nakon čega je i okončana današnja sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI