Građani ogorčeni

'Uvijek je bilo hadžija': Vakcine u Sarajevu primaju se 'preko veze', nadležni tvrde da će biti sankcija

Front 22.05.21, 20:35h

'Uvijek je bilo hadžija': Vakcine u Sarajevu primaju se 'preko veze', nadležni tvrde da će biti sankcija
Ministar Vranić potvrdio je kako su dvije uposlenice Doma zdravlja cijepile širu porodicu jedne uposlenice Zavoda za javno zdravstvo KS kao i dvoje građana koji nisu u sistemu zdravstvenog osiguranja KS

 

Vakcina ima malo, ali očito, nepravilosti ne manjka. Pokazalo se to uvidom u protokol vakcinacije u sarajevskoj Zetri. Vakcinisani su ljudi "preko veze", te članovi šire porodice uposlenice Zavoda za javno zdravstvo KS. Nadležni uvjeravaju da će odgovorni biti sancionirani, građani ogorčeni.

 

Ispred sarajevske Zetre danas bez gužvi. Na red za cijepljenje došli su i ratni vojni invalidi. Razočarani su spoznajom da su ovako dugo čekali na imunizaciju, a da su pojedinci zloupotrebom došli do vakcine “preko reda”.

 

Krivična odgovornost

 

“To je katastrofalno u ovim uslovima da se radi. Međutim, znate kako je danas stanje, svi istražitelji i agenti. Tu treba uključiti nadležne institucije. Ako je neko radio nešto što nije u redu u skladu sa ljudskim i zakonskim propisima, neka odgovara”, kazao je za N1 jedan građanin.

 

“Uvijek ti bilo i bit će hadžija. Uvijek su oni bili, dok obični narod ispašta. Ako ima imalo pravne države, jer i narodu je više preko glave svega”, dodao je drugi.

 

“Još me više to razočaralo, jer mora se stati u kraj tome. Daj ovog preko veze, daj onog preko veze…”, još je jedan od komentara.

 

A da ni cijepljenje ne može proći bez nepravilnosti, utvrđeno je provjerom protokola. Ministar Vranić potvrdio je kako su dvije uposlenice Doma zdravlja cijepile širu porodicu jedne uposlenice Zavoda za javno zdravstvo KS kao i dvoje građana koji nisu u sistemu zdravstvenog osiguranja KS. N1 saznaje kako je o svemu obaviještena direktorica Doma zdravlja Amela Kečo, koja će obaviti razgovor sa osumnjičenim uposlenicima. Sankcija će biti, uvjeravaju nadležni, ali još niko ne otkriva ima li elelemenata krivične odgovornosti.

 

“Ja nisam advokat niti pravnik. Ne znam ima li tu elemenata krivične odgovornosti. Sve što bude u zakonskom okviru i meritumu, naravno da će se postupiti tako”, rekao je Ademir Spahić – koordinator za vakcinaciju u KS.

 

Još se treba utvrditi i koji se motivi kriju iza ovih zloupotreba, te je li bilo drugih nalogodavaca.

 

“Mislim da je dobro ukoliko je sistem otkrio da je došlo do određenih zloupotreba. Međutim, ako to nije sistem otkrio i ako je to bilo prikriveno da se nije moglo ni otkriti, nego su građani to otkrili (čuo sam da su građani to primijetili), onda je tu odgovornost na cijeloj organizaciji. Jer mora biti daleko više kontrole nad onim što je dogovoreno da se radi”, rekao je infektolog Bakir Nakaš.

 

Građani vraćeni sa vakcinalnog punkta

 

Proces imunizacije u Kantonu Sarajevo komentirala je i direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović, kritizirajući ministra Vranića.

 

“Ja nemam nikakav nadzor nad uposlenicima koje sam dala za pomoć u vakcinaciji kao ni uvid u način rada i organizacije. Potpunu odgovornost snosi ministar Vranić i koordinator kojega je on odredio. Vidite da nisu u stanju ni to da urade poštujući struku i prioritete. Ponižavanje građana je sasvim očigledno”, istaknula je Izetbegović.

 

A građani su davno digli glas zbog neodgovornosti vlasti da nabave cjepivo protiv korone. Mjesecima nakon, svjedočimo prvoj ostavci iz moralnih razloga direktora Federalnog zavoda za javno zdravlje Davora Pehara. Da je bilo dovoljno vakcina vjerovatno pojedinci ne bi ni morali posezati za “vezama” kako bi dobili zaštititu od virusa korona.

 

Dok se polako otkrivaju zloupotrebe, a vakcine primaju “preko veze”, građani Sarajeva koji nisu bili na spisku danas su vraćeni sa vakcinalnog punkta u sarajevskoj Zetri. Sve se to događa u isto vrijeme dok je susjedna Srbija imunizirala gotovo 50 posto svog stanovništva, a u Federaciji BiH ta je brojka 2, 5 posto, a nadležni obećavaju da će do kraja ovog mjeseca procenat imuniziranih biti oko 4 posto.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI