Uputili otvoreno pismo Vladi KS

Vodeći mediji u Sarajevu traže od premijera Edina Forte: Vakcinišite novinare!

Mediji 20.05.21, 16:23h

Vodeći mediji u Sarajevu traže od premijera Edina Forte: Vakcinišite novinare!
Kanton Sarajevo je uz Tuzlanski kanton ostao praktično jedino područje u BiH gdje takva odluka još nije donesena

 

Udruženje/Udruga BH novinari zajedno sa predstavnicima medija sa područja Kantona Sarajevo uputilo je zahtjev članovima Vlade Kantona Sarajevo da novinare i medijske radnike uvrste na listu prioriteta za vakcinaciju protiv virusa COVID-19. 

 

Kako se navodi u otvorenom pismu upućenom premijeru KS Edinu Forti, ministru zdravstva dr. Harisu Vraniću i članovima Vlade KS, Vlada Federacije BiH dala je instrukciju svim kantonima da donesu odluke o prioritetnim grupama  za vakcinaciju sa preporukama da se nakon medicinskih i zdravstvenih radnika, starijih i hroničnih bolesnika, u prioritetne grupe stave policajci, prosvjetni radnici i pripadnici drugih profesija pogođenih Covid-19 pandemijom. Većina kantona u Federaciji BiH već je usvojila odgovarajuće odluke i uvrstila novinare i medijske radnike među „druge profesije pogođene Covid-19“. Na osnovu takvih odluka, vakcinisan je jedan broj novinara i medijskih radnika iz  Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona, a uskoro bi trebala početi vakcinacija i u drugim kantonima u skladu sa mogućnostima, odnosno brojem vakcina kojima raspolažu pojedini kantoni. Novinari i medijski radnici također su ranije uvršteni na liste prioriteta u Republici Srpskoj i Brčko distriktu. 

 

Nažalost, Kanton Sarajevo je uz Tuzlanski kanton ostao praktično jedino područje u BiH gdje takva odluka još nije donesena. 

 

- Podsjećamo Vas da su od početka pandemije do danas na stotine naših kolegica i kolega širom BiH tokom obavljanja svojih radnih zadataka zaraženi koronavirusom, a mnogi su, nažalost, tragično preminuli od posljedica zaraze. S obzirom na ograničen broj vakcina koje su trenutno dostupne građanima Kantona Sarajevo, napominjemo da ne očekujemo da medijski djelatnici budu u istom rangu sa zdravstvenim radnicima, hroničnim bolesnicima ili osobama starijim od 65 godina, koji svakako trebaju imati nulti prioritet pri vakcinisanju. 
Međutim, zbog prirode posla koji obavljaju i svakodnevnih kontakata sa velikim brojem ljudi, novinari, snimatelji, fotoreporteri i drugi članovi medijskih timova su u daleko većoj mjeri izloženi potencijalnoj zarazi u odnosu na osobe koje imaju mogućnost raditi od kuće ili isključivo u kancelariji. Stoga smatramo da su ovo jedini utemeljeni razlozi za stavljanje novinara i svih drugih medijskih djelatnika na prioritetnu listu u rangu sa policajcima, vatrogascima, prosvjetnim radnicima i uposlenicima drugih javnih institucija koji također dolaze u kontakt sa velikim brojem osoba, i to na način kako je to već riješeno u drugim kantonima u Federaciji – navodi se u pismu, čiji su potpisnici redakcije medija: Klix.ba, Radio Sarajevo, Depo.ba, Žurnal.info, Oslobođenje, Slobodna Bosna, Federalna novinska agencija (FENA), te Udruženje/Udruga BH novinari.

 

(DEPO PORTAL/dg)