Za manje od 12 sati stigao pozitivan odgovor

Stotinu studenata iz Tuzle vakcinisat će se u Srbiji: 'U našoj domovini je nismo mogli dobiti....'

Hronika 18.05.21, 10:24h

Stotinu studenata iz Tuzle vakcinisat će se u Srbiji: 'U našoj domovini je nismo mogli dobiti....'
Ogorčeni ignorisanjem njihovih zahtjeva, grupa studentata šeste godine Medicinskog fakulteta su se samostalno, bez učešća studentskih udruženja i Studentskog parlamenta UNTZ, obratili Ministarstvu zdravlja Republike Srbije sa upitom vezanim za vakcinaciju studenata iz Tuzle. Za manje od 12 sati stigao je odgovor na mail

 

Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli, koji su nakon neuspješnih dogovora sa nadležnim institucijama u Tuzli odlučili pozvati Ministarstvo zdravlja Srbije da se u susjednoj državi vakcinišu protiv Covid-19, u kratkom roku su dobili odgovor i dogovorena je vakcinacija studenata 23. maja (nedjelja) u Beogradu.

 

Naime, već duže vrijeme traje borba studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli za uvrštavanje u prioritetnu skupinu za vakcinaciju.

 

Međutim, kako kažu studenti, vlast iz Tuzle ignoriše njihove zahtjeve pod izgovorom da se odluka o formiranju prioritetnih skupina za vakcinaciju donosi na nivou Federacije Bosne i Hercegovine te da ne može biti donesena na nivou kantona.

 

- Studenti medicine iz Tuzle pitaju se kako su onda studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Sarajevu uvršteni u prioritetnu skupinu za vakcinaciju?

 

Tema FB statusa je vakcinacija studenata Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Tuzli koji, kako smo već naveli, za razliku od njihovih kolega iz drugih bh. gradova, nisu uvršteni u prioritetnu skupinu za vakcinaciju - pišu tuzlanski studenti medicine.

 

 

Ogorčeni ignorisanjem njihovih zahtjeva, grupa studentata šeste godine Medicinskog fakulteta su se samostalno, bez učešća studentskih udruženja i Studentskog parlamenta UNTZ, obratili Ministarstvu zdravlja Republike Srbije sa upitom vezanim za vakcinaciju studenata iz Tuzle.

 

Za manje od 12 sati stigao je odgovor na mail, a za samo par dana dobili su termin za vakcinaciju u Beogradu.

 

Iz Srbije su studentima preporučili način na koji mogu organizovati dolazak, te su, kako studenti pišu, tražili rješenje kako mogu, a ne zašto ne mogu biti vakcinisani.

 

- Stav studenata je da svi moramo biti vakcinisani i nastaviti dalje svoje školovanje prema režimu koji je postojao. Stav studenata Medicine, a posebno onih koji obavljaju praksu i klinički staž, je da oni moraju biti vakicinisani u najkraćem mogućem roku, te da se nakon više od godinu dana vrate u zdravstvene ustanove gdje će učiti svoj zanat - piše u saopćenju studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli.

 

Studenti poručuju da, ukoliko u narednom periodu nadležni nastave ignorisanje njihovih zahtjeva, bit će primorani od Srbije tražiti vakcine za studente svih godina.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI