Omiljeni profesor postao tehnološki višak

Nedim Sladić, bivši učenik Vedrana Zubića: Ne postoji adekvatna riječ koja ga opisuje

Hronika 18.05.21, 10:00h

Nedim Sladić, bivši učenik Vedrana Zubića: Ne postoji adekvatna riječ koja ga opisuje
Vedran Zubić je uposlenik u Dobrinjskoj gimnaziji, a jedan od njegovi učenika bio je i Nedim Sladić koji kaže da je siguran da to više nije ona gimnazija koju je rado pohađao

 

Nakon što je profesor Vedran Zubić objavio informaciju da je tehnološki višak u Gimnaziji Dobrinja ne prestaju stizati reakcije sa svih strana.

 

Zubić je profesor geografije, kojeg su učenici 2017. godine proglasili najboljim profesorom. Više od 20 godina je uposlenik u Dobrinjskoj gimnaziji, a jedan od njegovih učenika bio je i Nedim Sladić koji se oglasio nakon vijesti o profesoru Zubiću.

 

- Kada sam upisivao Gimnaziju Dobrinja u sada dalekoj školskoj 2011/2012. godini, na listi je bilo preko 220 osoba (dobro se sjećam zalijepljenih papira i rezultata na vratima škole kao da je jučer bilo), a prvih 168 upisano je nakon prijemnog ispita. Moja pozicija je bila 78. Ispod 168. mjesta podvučena je bila rozim signirom crta za sve koji su imali manje od 70 bodova. Vjerovatno je kasnije proširena kvota, jer nas je bilo zaista puno. U mojoj generaciji je bilo šest odijeljenja koji su brojali između 25 i 35 učenika (u I-2, mom razredu, u jednom trenutku bilo ih je 35, jer se sjećam čuvene rečenice kada je profesorica matematike Melisa Mervanović Kalajdžija prilikom ispitivanja rekla: “neka na ploču izađe osoba broj 35 u dnevniku, ako je ima”).

 

Zadnjih godina primjetno je sve manje učenika posvuda i naravno da to žalosti i mene kao sada podosta starog gimnazijalca, naročito kad čuješ da tvoju gimnaziju ne upisuju kao nekada i da se to sve svelo skoro na dvocifreni broj. I kad sam pričao sa novijim generacijama, obično su to 3 ili uvrh glave 4 upisana odijeljenja manjeg broja. Da li je to pitanje masovnog egzodusa stanovništva, ne znam, ali odlaskom strogih, ali uglednih i poštovanih profesora u penziju kao prof. Subhije Kamenice i Medihe Brodović, siguran sam da to više nije ona gimnazija koju sam rado pohađao. Vijest o mom profesoru Vedranu Zubiću me potresla danas, jer za njega zaista ne postoji adekvatna riječ koja ga opisuje - ali za mene čini se da je ona jedina prava - ljudina, napisao je Sladić.

 

VEZANI TEKST: Jedan od najboljih profesora geografije u BiH proglašen tehnološkim viškom: Nema posla za omiljenog Vedrana Zubića

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI