Nakon zajedničke sjednice u Istočnom Sarajevu

Brnabić: Srbija izdvaja oko 500 miliona eura za projekte u Republici Srpskoj

Front 17.05.21, 13:50h

Brnabić: Srbija izdvaja oko 500 miliona eura za projekte u Republici Srpskoj
Kroz razne donacije i projekte, kako je dodala premijerka Srbije, donirali su lokalnim zajednicama više od 82 miliona eura, a najavila je i nova ulaganja. Sve skupa, kako je istakla, više od milijardu eura investiraju u Republiku Srpsku

 

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da Srbija izdvaja oko 500 miliona eura za projekte u Republici Srpskoj.

 

- U ovom trenutku kroz projekte koje danas pokrećemo, a to su hidroelektrane Gornje Drine, odnosno konkretno hidroelektrana "Buk Bijela", zatim kroz izgradnju autoputa Beograd -Sarajevo, odnosno dionice Rača-Bijeljina, te aerodroma Trebinje, Republika Srbija ulaže oko 500 miliona eura, konkretno 484 miliona – izjavila je Brnabić nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije na kojoj je razgovarano o projektima i saradnji.

 

Brnabić je rekla da se nastavlja intenzivna saradnja dvaju vlada podsjetivši i na posebnu podršku Srbije za četiri opštine: Nevesinje, Kostajnica, Dubica i Drvar.

 

- Radilo se na projektima koje smo definisali na ranijim sjednicima, kako bi danas mogli obilježiti početak nekih projekata, a neki od njih se ne odnose samo na Republiku Srpsku, već i na općine u  Federaciji BiH – dodala je Brnabić.

 

Kroz razne donacije i projekte, kako je dodala, donirali su lokalnim zajednicama više od 82 miliona eura, a najavila je i nova ulaganja. Sve skupa, kako je istakla, više od milijardu eura investiraju u Republiku Srpsku.

 

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je također naglasio kontinuiranu i dobru saradnju resornih ministarstava dvije vlade, te zahvalio Srbiji za pomoć.

 

Prethodnih deset zajedničkih sjednica dvije vlade, kako je naglasio, dovelo je do projekata koje će realizovati u narednom periodu, a to su značajni infrastrukturni projekti, vrijedni više od 1,6 milijardi KM.

 

-  Danas ćemo da položimo kamen temeljac za za Hidroenergetski sistem Gornja Drina. Tu su tri hidroelektrane Buk Bijela, Foča i Paunci i to je investicija više od milijardu i sto miliona KM. Također, razgovarali smo da vrlo brzo krenemo u realizaciju izgradnje autoputa od Sremske Rače do Bijeljine i to će Srbija pomoći sa sto miliona eura. Aerodorom Trebinje je investicija više od sto miliona eura i radi se o vrlo značajnom infrastrukturnom projketu – dodao je  Višković, te izrazio zahvalnost Republici Srbiji svu dosadašnju pomoć, posebno tokom pandemije.

 

Nakon zajedničke sjednice potpisan je Sporazum o saradnji o pitanjima važnim za razvoj veterinarske profesije između veterinarskih komora Republike Srpske i Republike Srbije.

 

Planirano je da danas u Foči Brnabić i Višković polože kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane "Buk Bijela".

 

U međuvremenu je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković saopćila da Bosna i Hercegovina podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom. Međutim, naglasila je, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“ koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda BiH rizikuju ne samo ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI