Mliječno savršenstvo

Lagana poslastica koja će vas oduševiti: Isprobajte recept za turski 'puding derviša' s bademima i kokosom

Auto & Dom 13.05.21, 14:27h

Lagana poslastica koja će vas oduševiti: Isprobajte recept za turski 'puding derviša' s bademima i kokosom
Rižino brašno se također može zamijenit škrobnim, a tko voli slatko dodat će više šećera

 

Puding derviša naziv duguje lijepo izrezbarenoj posudi u kojoj su se prikupljale donacije za tradicionalnu poslasticu...
 

Keškul (keşkül) je jedan od tradicionalnih deserata turske kuhinje – lagani mliječni puding s bademima i kokosom, koji se obično poslužuje s naribanim kokosom ili pistacijama. U nekim receptima se kokos dodaje mlijeku, a u drugima se koristi samo za ukrašavanje – ovisno o tome želi li se dobiti glađa tekstura ili nešto konkretnija.

 

Rižino brašno se također može zamijenit škrobnim, a tko voli slatko dodat će više šećera. Danas postoje i brojne varijacije ovog pudinga pa tako neki kuhari skraćuju posao korištenjem praška za instant puding od vanilije kojem dodaju mlijeko i kokosovo brašno te pri kraju kuhanja umiješaju maslac. Neki će savjetovati i dodatak žumanjka. Za koju gode se varijantu odlučili, teško možete pogriješiti.

 

U osmansko doba keškul je bio naziv za lijepo izrezbarenu posudu kojom su derviši molili za donacije - novac ili hranu. Između ostalog, prikupljen novac bi se koristio u nabavci sastojaka za mliječni puding koji naziv duguje upravo posudi.


Sastojci za turski puding:

1 l mlijeka
1/2 šalice rižinog brašna
1 šalica šećera
3 žlice naribanog kokosa
3 žlice mljevenog badema

 

Priprema:

 

1. Zagrijte mlijeko da bude mlako. U posudi pomiješajte suhe sastojke i ulijte toliko mlijeka da lako možete izmiješati glatku smjesu. Ostatak mlijeka stavite da prokuha. Kad bude dovoljno vruće, u mlijeko postepeno dodajte smjesu sa suhim sastojcima.

2. Kuhajte na laganoj vatri, miješajući, dok se ne zgusne pa ulijte u posudice. Prebacite u hladnjak, a prije posluživanja ukrasite naribanim kokosom.

 

(Punkufer, DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI