Liječenje očnih bolesti

KCUS nabavio aparat za ranu dijagnostiku tumora oka: 'Najmoderniji i jedini u BiH'

Lifestyle 12.05.21, 15:28h

KCUS nabavio aparat za ranu dijagnostiku tumora oka: 'Najmoderniji i jedini u BiH'
Prema riječima šefice Klinike za očne bolesti KCUS Amile Alikadić Husović, s primjenom tog aparata kompletira se moderna očna „medical retina“ zahvaljujući viziji menadžmenta, KCUS se svrstava u regionalne referalne centre u smislu dijagnostike i liječenja očnih bolesti

 

Na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) instaliran je aparat za fluoresceinsku angiografiju.

 

- Pomoću te dijagnostičke pretrage moći će se izdiferencirati potrebe za fotokoagulaciju kod pacijenata s komplikacijama šećerne bolesti, za apliciranje anti VEGF injekcija, dijagnostika tumora žilnice i očnog dna - navodi u saopćenju za javnost KCUS.

 

Prema riječima šefice Klinike za očne bolesti KCUS Amile Alikadić Husović, s primjenom tog aparata kompletira se moderna očna „medical retina“ zahvaljujući viziji menadžmenta, KCUS se svrstava u regionalne referalne centre u smislu dijagnostike i liječenja očnih bolesti.

 

- EIDON True Color Confocal Scanner prvi je aparat za snimanje očnog dna, koji daje sliku visoke rezolucije, visokog kvaliteta čak i kroz gustu mrenu, druge neprozirne medije i usku zjenicu. Tim aparatom moguće je pregledati cijelo očno dno zahvaljujući opciji koja omogućuje spajanje više slika u mozaike da bi se dobio širok prikaz i uočile eventualne promjene na periferiji stražnjeg dijela oka. Na taj način uspješno se prate komplikacije šećerne bolesti, gdje odlučujemo da li ćemo primjeniti neinvazivnu terapiju ili hirurške metode - naglasila je prof. dr. Alikadić Husović.

 

Ističe da je pregled tim aparatom važan i kod ranog otkrivanja tumora oka, gdje se kod ranog uočavanja može djelovati raznim vrstama zračenja (radioterapija).

 

- Zahvaljujući tom aparatu možemo pratiti različite poremećaje na krvnim sudovima, promjene kod povećanog krvnog pritiska, uputiti na eventualnu promjenu internističke terapije, pratiti razne nasljedne bolesti očnog dna, kao i promjene na očnom živcu. Ponosni smo da taj najmoderniji aparat, jedini u Bosni i Hercegovini ima upravo Klinika za očne bolesti KCUS koja i na taj način potvrđuje liderstvo u modernoj dijagnostici i terapiji - rekla je prof. dr. Alikadić - Husović.

 

Kako kaže direktor hirurških disciplina prof. dr. Nermir Granov, opredjeljenje tog menadžmenta napredak je i unaprjeđenje zdravstva u svim oblastima rada.

 

- Jedini način za postizanje tog cilja je stručno usavršavanje i nabavka nove opreme, zahvaljujući tome idemo u korak s globalnim promjenama u oblasti medicine. KCUS se, uspješnim projektima stručnošću i kvalitetom zdravstvenih usluga, izborio za respektabilnu reputaciju izvrsnog zdravstvenog centra, u regionu i šire - izjavio je prof. dr. Granov.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI