Akcija na aerodromu

Ko je Sena Hamzabegović, uhapšena zbog terorizma? Evo zbog čega je pod istragom

Hronika 12.05.21, 10:57h

Ko je Sena Hamzabegović, uhapšena zbog terorizma? Evo zbog čega je pod istragom
Postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretres osobe, stambenih i pomoćnih objekata na jednoj lokaciju u Tuzli i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku

 

U zakonskom roku od 72 sata, koji je predviđen u predmetima za terorizam, osumnjičena će biti privedena u Tužiteljstvo BiH gdje će biti ispitana u svojstvu osumnjičene, te će biti predloženo određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

 

Djelujući u koordinaciji i suradnji sa šefom Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici  Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, po dolasku u BiH, u zračnoj luci u Tuzli, lišili su slobode osumnjičenu Senu Hamzabegović (1960.) iz Tuzle, državljanku BiH i Švicarske Konferederacije.

 

Navedena osumnjičena je pod istragom zbog kaznenih djela financiranja terorističkih aktivnosti iz članka 202d. Kaznenog zakona BiH.

 

Osumnjičena je da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i financijske potpore, kao i na druge načine, pružala potporu državljanima Bosne i Hercegovine, koji su boravili na stranim ratišitima na području Sirije i Iraka, u strukturama tzv. “ISIL-a”, između ostalog i svome suprugu, koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa “ISIL-om” koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom, a koji se još uvijek nalazi u bjekstvu.

 

Nakon lišenja slobode u Tuzli, izvrešen je pretres objekata koje osumnjičena koristi.

 

Tužiteljstvo BiH i partnerske sigurnosne agencije i institucije u BiH i inozemstvu, dulji vremenski period, prikupljali su informacije o nezakonitim aktivnostima osumnjičene.

 

U zakonskom roku, koji za kaznena djela terorizma iznosi 72 sata, osumnjičena će biti predata Tužiteljstvu BiH na dalje procesuiranje - navode iz Tužilaštva BiH.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

BLIN
KOMENTARI