Gradonačelnica Benjamina Karić o sebi privatno

Kao mala htjela sam biti cvjećarka... Moja porodica je savršena kombinacija različitih nacionalnosti, komunista...

ŽENA iN 11.05.21, 11:43h

Kao mala htjela sam biti cvjećarka...  Moja porodica je savršena kombinacija različitih nacionalnosti, komunista...
Moja baka Anka, moja velika ljubav koja je izgradila čvrste temelje na kojima sam izgradila ostatak života. Njena smrt mi je preteško pala i ona je neko s kim bih i danas analizirala i prepričavala svoj dan iščekujući njen komentar na to. Mnogo mi nedostaje, rekla je gradonačelnica

 

Na čelo grada Sarajeva stigla je najmlađa doktorica pravnih nauka u BiH – Benjamina Londrc Karić, koja za Graciju govori o prvim danima na novoj funkciji, porodici iz koje potiče te suprugu Alenu i sinčiću Natanu, čije ime na hebrejskom znači “dar”

 

Osmog aprila 2021., na svoj 30. rođendan, Benjamina Londrc Karić postala je gradonačelnica Sarajeva. Javnost je njenu kandidaturu dočekala s dozom opreza, budući da je neslavno propao pokušaj da na čelo Sarajeva dođe Bogić Bogićević, čovjek od ugleda i s velikim političkim iskustvom. Ipak, nakon prvih poteza, među kojima je prodaja službenog automobila, Benjamina Karić pridobila je simpatije velikog broja Sarajlija i Sarajki. Docentica Pravnog fakulteta u Travniku, Benjamina je potpredsjednica SDP-a i politički je aktivna od svoje 18. godine, ali je sve podredila akademskoj karijeri. U maju prošle godine udala se za sarajevskog kardiohirurga Alena Karića, a prije pet mjeseci postala majka dječaka Natana.

 

Za početak, ko je Benjamina?

 

– Benjamina je dijete Sarajeva, na koju je ovaj grad ostavio neizbrisiv trag. Ambiciozna sam, željna znanja i uvijek voljna pomoći drugima, posebno socijalnim kategorijama. Ja sam neko ko voli ljude i ko nastoji vidjeti ono najljepše u svakom trenutku.

 

Iz kakve porodice dolazite?

 

– Moja porodica je savršena kombinacija različitih nacionalnosti, komunista, ali, prije svega, antifašista. Svako od njih je dao doprinos širini mojih životnih stavova i ljubavi i otvorenosti za sve ljude bez obzira na razlike. Citirat ću Senada Hadžifejzovića koji je za mene rekao da ja nisam Ostala, već da sam ja “Sve”. Ljudi koji ne osjećaju nacionalnu pripadnost samo jednom narodu se nepravedno nazivaju Ostalim, a oni su u suštini više od toga. Oni prvenstveno osjećaju pripadnost Bosni i Hercegovini, tako da oni nisu Ostali, oni su Svi.

 

Šta ste željeli biti kad odrastete?

 

– Uvijek sam voljela cvijeće, pa sam ponekad sebe zamišljala kao cvjećarku koja pravi dekoracije od puno prekrasnog cvijeća.

 

Ko je ostavio najviše traga u vašem životu?

 

– Moja baka Anka, moja velika ljubav koja je izgradila čvrste temelje na kojima sam izgradila ostatak života. Njena smrt mi je preteško pala i ona je neko s kim bih i danas analizirala i prepričavala svoj dan iščekujući njen komentar na to. Mnogo mi nedostaje.

 

Kako je tekla vaša karijera dosad?

 

– U fokusu moje karijere bili su nauka i učenje. Pravo je bilo okosnica oko koje se sve vrtilo, a moja najveća ljubav je bilo i ostalo rimsko pravo, mnogo godina sam posvetila izučavanju svih njegovih segmenata. Iz toga se izrodila i knjiga koja je objavljena krajem 2020. godine pod nazivom: Pretium – cijena u klasičnom rimskom pravu, na koju sam jako ponosna.

 

Ostatak razgovora možete pročitati u printanom izdanju Gracije.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI