A NEMA NI HERCEGOVINE

Igra s vatrom: Pojavio se novi 'Non-paper' koji 'briše' Republiku Srpsku... Nema je ni u tragovima!

Front 08.05.21, 15:09h

Igra s vatrom: Pojavio se novi 'Non-paper' koji 'briše' Republiku Srpsku... Nema je ni u tragovima!
I dok vlasti Republike Srpske priželjkuju otvaranje nekih novih karata oko uređenja BiH, u javnost je juče plasiran novi predlog iscrtavanja granica na Balkanu, a koji je poguban za Republiku Srpsku!

 

 

Ovih dana zatrpani smo "non paperima" nezvaničnim dokumentima o prekrajanju zapadnog Balkana, s akcentom na Bosnu i Hercegovinu. Igra "non paperima" može da se pretvori u opasnu rabotu "igru s vatrom" i da bude povod nekog novog isceniranog oružanog sukoba, piše RTVBN.com

 


I dok vlasti Republike Srpske priželjkuju otvaranje novih karata oko uređenja BiH, u javnost je juče plasiran novi predlog iscrtavanja granica na Balkanu, koji je poguban po Republiku Srpsku.


Po tom strašnom i najgorem scenariju, kako se navodi, Republika Srpska ne bi postojala.


Prijedlog je nazvan "Non-paper za novu BiH, Savez suverenih i nezavisnih država Bosne i Hrvatske", a koji je, kako navode, dostavljen na adrese svih značajnih institucija, političkih stranaka, ličnosti i medija Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država.


Ovaj "non paper" kako navode, je smjernica da se BiH udruži u jednu državnu cjelinu odnosno u jedan "Savez suverenih nezavisnih država Bosne i Hrvatske".


"Bosna i Hrvatska su ekonomski, kulturno, istorijski itekako vezani. S toga, ako treba, može se to navesti i dokazati na desetine i stotine pisanih stranica kao prilog", navodi se u tom dokumentu koji potpisuju "Sove Krajine" i dodaje da bi bilo sve transparentno i demokratski.

 

non-paper-sove-krajine-2


Od ideje do realizacije stvaranje Saveza BiH predlaže se slijedeće:


1. Da li ste za ukidanje DMS (dejtonskog mirovnog sporazuma) proglašenje istog ništavnim i vraćanje Ustava Republike BiH.


2. Da li ste za stvaranje Saveza suverenih i nedjelijivih država Bosne i Hrvatske.


Savez suverenih država Bosne i Hrvatske bila bi na temeljima antifašističkog opredjeljenja, imali bi svoje državne organe Saveznu Skupštinu, Predsjednika i zamjenika predsjednika Savezne države BiH, Saveznu Vladu, Saveznu Vojsku, Saveznu policiju, što bi se sve drugo definisalo i rješilo kroz savezni Ustav BiH.


Uloga i značaj Saveza za BOSNU:


Koja pitanja se rješavaju kada je u pitanju BOSNA (BiH)


- BOSNA bi po automatizmu ušla u EU i NATO


- Pod automatizmom ''i Hercegovina'' se briše iz hiljadugodišnjeg naziva države BOSNA


- Stim bi se u potpunosti ukinula klauzula iz vlasti i dominacije "konstitutivni narodi".


- Nestali bi entiteti, kantoni i tri vjerske nacije, a bila bi jedna Bosanska nacija prema hiljadugodišnjem nazivu države Bosne.


- Što znači Bosanci su svi građani Bosne bez obzira na bilo čije konfesionalno ili neko drugo opredjeljenje.


- Bosna bi postala građanska sekularna država ravnopravnih građana i državljana Bosne.


- Apsolutna vjerska sloboda i svaka druga sloboda u promicanju kulturno historijskih vrijednosti kroz zagarantovano prisustvo i kulturnu promociju i djelovanje nacionalnih manjina.


- U Bosni bi zakonski i temeljni bio državotvorni jezik "Bosanski", uz prisustvo jezika i slobodi o nacionalnim manjinama u Bosni.


Prema procjeni istraživačkog tima na Referendumu u Bosni i Hrvatskoj bi izašlo i glasalo između 60 i 70 postograđana, a svoj glas "ZA" bi dalo između 85 i 90 posto građana.


S toga imate obavezu prema građanima, pokrenite ovu našu inicijativu kako bi uspostavili trajan mir i funkcionalnu građansku državnu zajednicu i kako bi se jednom za uvjek prekinulo rušenje države BOSNE prema etničko vjerskim principima i njihovim kolaboracijskim i secesionističkim snagama koje djeluju u svom rušilačkom pohodu prema BOSNI iz vana.


Bosna nemože opstati u ovakvim konstalacijskim odnosima, režima i konstitutivne vlasti.

Pokušajte zajedno sa građanima promijenuti stanje u ovoj državi - poručuje se u dokuementu i dodaje da je vrijeme je za drastične promjene.


Ovaj prijedlog potpisuje Senad Bajrić iz Bihaća u ime 10 opštinskih organizacija, koje čine Savez organizatora otpora za Bosansku Krajinu.


Na ovaj prijedlog za sada nema reakcija iz BiH, ali ni iz Republike Srpske koja je ovim prijedlogom faktički izbrisana i poništena!?

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI