Otvoreno pismo porodice Mutap

Zijad Mutap je osumnjičen da je sa Murizom Memićem nudio novac za vozilo... Zašto i on nije uhapšen?

Hronika 05.05.21, 14:50h

Zijad Mutap je osumnjičen da je sa Murizom Memićem nudio novac za vozilo... Zašto i on nije uhapšen?

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Pogledajte dolazak Alise i Zijada Mutapa na nastavak suđenja, svjedoči Muriz Memić

Prvi svjedok danas bit će Muriz Memić, Dženanov otac. Čovjek koji se, zajedno...

Slučaj 'Dženan Memić': Ukinute mjere optuženima, Feraget se nada da neće otići iz BiH

I ja sam samo građanin koji nema povjerenja u rad pravosuđa zbog svega ovoga ...

Pretučeni svjedok u slučaju 'Memić' prenoćio u bolnici: 'Jesi li ti taj zaštićeni?'

Zbog zadobivenih povreda ovaj muškarac, koji je bio u prijateljskim odnosima ...

Završeno ročište u predmetu 'Dženan Memić': Tužilaštvo BiH najavilo svjedočenje 88 svjedoka, od njih je 16 pod zaštitom

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva i odbrane danas je počeo gla...

Pogledajte dolazak Alise Mutap-Ramić, njenog oca Zijada Mutapa i ostalih optuženih u Sud BiH

Njima će biti pročitana optužnica čime će zvanično početi sudski proces

Šta je policija oduzela od Muamera Budnje: Zašto nije prijavio da su izbrisani snimci iz hotela 'Crystal'?

Obavljen je i pretres hotela "Crystal" na Ilidži, iz kojeg su izbrisani snimc...

Advokat Vlado Adamović: 'Budnjo nema veze sa ubistvom, nego se radi o onom famoznom brisanju snimaka'

Adamović tvrdi kako njegov klijent nije naredio brisanje snimaka, argumetujuć...

Zašto bi neko brisao snimke hotela Crystal koji ima 16 nadzornih kamera

Advokat porodice Memić Ifet Feraget, gostujući u sinoćnjem Pressingu na N1 je...

Feraget otkriva detalje pretresa stanova Budnje i Kovačevića: Izuzet će se tehnički uređaji

Ovo što se danas dešava, pisao sam Kantonalnom sudu prije pet i po godina. Ra...

Ko je Ševal Kovačević, vještak čiji stan pretresaju pripadnici MUP-a KS: 'Nestručan, nelogičan, kontradiktoran...'

U prvostepenoj oslobađajućoj presudi koju je izrekao Kantonalni sud u Sarajev...

24 SATA

Čipka kakvu malo ko ima: Banjalučka kera dobila zaštitnu oznaku geografskog porijekla

Dr. Kurjak: 'Nije vakcina nađena na cesti, ona je produkt mukotrpnog rada... Najveći primitivizam je necijepljenje!'

Da se razumijemo, i mene je rodila Srpkinja, ali ne bih ni u snu izabrao Dodikovu poetiku razvaljenog seoskog doma...

Pročitajte imena članova novih organa Demokratske fronte i političke zaključke

Obzirom da smo od strane porodice Memić u javnosti okarakterisani kao porodica iz kriminalnog miljea, želimo javnost obavijestiti da prilikom pretresa naših objekata nije pronađeno nikakvo ilegalno ili legalno oružje, a nije nam ni u praksi da djeci ili bilo kome drugom poklanjamo oružje. Mi svojoj djeci kupujemo knjige i slatkiše, poručuje porodica Mutap

 

Prije samo nekoliko dana Facebook grupa Pravda za Dženana objavila je status Alise Mutap, koji je ona na Facebooku postavila samo nekoliko sati prije nego što će Dženan Memić biti napadnut na Ilidži, u Sarajevu.

 

Povodom tih navoda oglasila se i porodica Alise Mutap. Naime, oni su istakli kako se godinama nalaze u situaciju u kojoj se ne mogu oglašavati.

 

- Imajući u vidu da je prekjučer bio Svjetski dan slobode medija, a imajući u vidu našu situaciju, odlučili smo da se na ovaj način pokušamo obratiti javnosti.

 

Termin pokušamo koristimo svjesno, jer se već godinama nalazimo u situaciji u kojoj se o predmetu u koji smo, nažalost, uključeni nismo u mogućnosti oglašavati, jer je očito neprihvatljivo da se provjere navodi koji možda nisu u skladu sa onim što se isključivo objavljuje u javnosti.

 

Obavještavamo javnost da smo podnijeli krivičnu prijavu protiv Muriza Memića nadležnom tužilaštvu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Neprijavljivanje učinitelja krivičnog djela iz člana 345. stav 1. Krivičnog zakona FBIH.

 

Smatramo da je vrijeme da se navedeni ispita na te okolnosti, obzirom da u svojim medijskim obraćanjima tvrdi da Ljubo i Bekrija Seferović nisu počinioci inkriminisanog događaja, nego da on lično zna ko je počinilac inkriminisanog događaja u kojem je Alisa Mutap teško povrijeđena. Imajući u vidu da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna dugotrajnog zatvora (barem prema tvrdnjama prijavljenog), a da isti zna ko je počinilac (također prema sopstvenim tvrdnjama) ispunjeni su svi uslovi propisani članom 345. stav 1. KZ FBiH, istakli su oni u svom otvorenom pismu.

 

Između ostalog, navode kako prije više od tri mjeseca od Tužilaštva BiH traže da oformi komisiju stranih vještaka kako bi ponovo vještačili Alisu Mutap.

 

- Nadamo se da će Tužilaštvo BiH u skorije vrijeme i oformiti taj tim i donijeti naredbu o vještačenju. Ovo je nešto na čemu insistiramo da se uradi što hitnije, kako bi se svi bili u prilici uvjeriti u činjenicu da Alisa Mutap govori istinu. Ovu činjenicu je pokazalo i poligrafsko ispitivanje Alise Mutap, koja je u ovom trenutku spremna i da se isto ponovi.

 

Predlažemo da, kada se već preispituju okolnosti događaja koji tek treba biti suđen pred Vrhovnim sudom FBIH, da policijski organi ispitaju Muriza Memića na okolnosti zbog kojih je svom sinu još 2015. godine, i to prije nego što se počeo zabavljati sa Alisom Mutap, poklonio pištolj (slika i tekst u prilogu), kao i da se ustanovi gdje je taj pištolj, obzirom da je u noći 8.2.2016. godine kod njega pronađen i izuzet drugi pištolj, marke ČŽ 6.35 sa okvirom i tri metka (slika zabilješke objavljena u Dnevnom Avazu u prilogu). Zahtijevamo da se utvrdi da li je poklonjeni pištolj možda sada u rukama nekog drugog djeteta.

 

Obzirom da smo od strane porodice Memić u javnosti okarakterisani kao porodica iz kriminalnog miljea, želimo javnost obavijestiti da prilikom pretresa naših objekata nije pronađeno nikakvo ilegalno ili legalno oružje, a nije nam ni u praksi da djeci ili bilo kome drugom poklanjamo oružje. Mi svojoj djeci kupujemo knjige i slatkiše.

 

Također, želimo informisati javnost da se Zijad Mutap sumnjiči u istrazi Tužilaštva BiH, da je zajedno sa Murizom Memićem nudio novac za vozilo za koje su smatrali da je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći u noći 8.2.2016. godine. Postavlja se pitanje zašto je samo Zijad Mutap u pritvoru, a Muriz Memić na slobodi. Da li je pravda ista za sve? Ili je možda i Alisa trebala umrijeti da bi "pravda Muriza Memića" bila zadovoljena?

 

Ono što je evidentni problem je da je zaista istina da ni povrede utvrđene kod Dženana Memića ni kod Alise Mutap ne odgovaraju SAMO saobraćajnoj nesreći. Povrede zadokumentovane kod oboje odgovaraju činjeničnom opisu osnova sumnje na koji je saslušan i koje događaje je u cijelosti priznao Ljubo Seferović: udarac autom u dva pješaka, nakon čega izlazi iz auta i oboma nanosi povrede tupim predmetom. Zaista nije jasno zašto drugi dio inkriminacije nije našao svoje mjesto u Optužnici, ali to vjerovatno jedini zna postupajući tužilac.

 

Također, ističemo da u pravosuđu i policijskim organima BiH rade časni ljudi, koji nemaju motiv da prikrivaju bilo kakva krivična djela. Narušavanje ugleda cjelokupnog sistema narušava našu zemlju i onemogućuje napredak.

 

Zloupotreba tragedije za samopromociju povezanu sa političkim napredovanjem predstavlja krajnje nepatriotski čin, istakli su u svom pismu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI