Otvoreno pismo porodice Mutap

Zijad Mutap je osumnjičen da je sa Murizom Memićem nudio novac za vozilo... Zašto i on nije uhapšen?

Hronika 05.05.21, 14:50h

Zijad Mutap je osumnjičen da je sa Murizom Memićem nudio novac za vozilo... Zašto i on nije uhapšen?

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Objavljen snimak svjedočenja Hamze Žuje: Šta je otkrila obdukcija Dženana Memića

Danas će pred Vrhovnim sudom FBiH u slučaju koji se vodi protiv Ljube i Bekri...

Muriz Memić: Grupa je napala na Dženana, grupa se udružila da to zataška

Dobili smo vijest da je optužnica potvrđena što pokazuje koliko Tužilaštvo i ...

Arijana završila u Hitnoj, Muriz Memić poručio: Svi će se iznenaditi ko je ubica, samo Mutapi neće. Alisa nije naivna...

Ovo što je urađeno je novi skandal i novi kriminal u pravosuđu. Poslije 16 za...

Alisa Mutap se obratila Sudu BiH: 'Pisali su da sam ubica. Pratili su me. Moj život je stao, a imala sam 19 godina'

Govorili su da me treba silovati da sve kažem. Pisali su da sam ubica. Pratil...

'Pritvor može trajati i do tri godine. Postoji više nego dovoljno dokaza da se potvrdi optužnica'

Očekujem da se potvrdi optužnica, postoji više nego dovoljno dokaza

Advokat Feraget šokiran: Sutkinja zabranila novinarima da objave detalje ročišta, sve ih legitimisala i popisala

Sutkinja je kazala da su novinari u sudnici u svojstvu javnosti, ali da je nj...

Formiran tim vještaka koji će utvrditi sve okolnosti u vezi s amnezijom Alise Mutap, jedan od osumnjičenih se obratio sudu

Izdata je naredba za vještačenje hard diska, izuzetih mobitela, SIM kartica i...

'Alisa je u petom mjesecu trudnoće, jutros je dobila kontrakcije... Izgubila je sedam kilograma u šest dana'

"Hvala Arijani, Murizu i ostalim 'stijenama' koje prikrivaju tog ubicu/ubice ...

Advokat Fahrudina Ramića: Vještački se kreira uznemirenje javnosti, Alisa je u pritvoru u Tuzli

Što se tiče Ramićeve supruge, Alise, rođene Mutap, advokat je potvrdio da se ...

Porodica Alise Mutap uputila javno pitanje: Murize Memiću, ko je ubio vašeg sina?! Zašto štitite ubicu?

Kako kažu u pismu, Muriz Memić terorizira i njih i javnost "svojim senzaciona...

24 SATA

Srđan Puhalo u svom stilu: Braćo Srbi iz RS- a, potpišite peticiju, da oborimo ovaj nepravedni zakon u Srbiji!!!

Zajednička izložba Emira Osmića i Mladena Štrbca 'Ulica' u galeriji Collegium artisticum

Krvavi obračun na Jadranu: Srbin (21) izbo nožem Crnogorca (23) u kafiću u Budvi, pa se dao u bijeg...

Zahtjev Inzku: 'Kaznite Dodika, inače će Vaša odluka ostati mrtvo slovo na papiru i ismijana!'

Obzirom da smo od strane porodice Memić u javnosti okarakterisani kao porodica iz kriminalnog miljea, želimo javnost obavijestiti da prilikom pretresa naših objekata nije pronađeno nikakvo ilegalno ili legalno oružje, a nije nam ni u praksi da djeci ili bilo kome drugom poklanjamo oružje. Mi svojoj djeci kupujemo knjige i slatkiše, poručuje porodica Mutap

 

Prije samo nekoliko dana Facebook grupa Pravda za Dženana objavila je status Alise Mutap, koji je ona na Facebooku postavila samo nekoliko sati prije nego što će Dženan Memić biti napadnut na Ilidži, u Sarajevu.

 

Povodom tih navoda oglasila se i porodica Alise Mutap. Naime, oni su istakli kako se godinama nalaze u situaciju u kojoj se ne mogu oglašavati.

 

- Imajući u vidu da je prekjučer bio Svjetski dan slobode medija, a imajući u vidu našu situaciju, odlučili smo da se na ovaj način pokušamo obratiti javnosti.

 

Termin pokušamo koristimo svjesno, jer se već godinama nalazimo u situaciji u kojoj se o predmetu u koji smo, nažalost, uključeni nismo u mogućnosti oglašavati, jer je očito neprihvatljivo da se provjere navodi koji možda nisu u skladu sa onim što se isključivo objavljuje u javnosti.

 

Obavještavamo javnost da smo podnijeli krivičnu prijavu protiv Muriza Memića nadležnom tužilaštvu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Neprijavljivanje učinitelja krivičnog djela iz člana 345. stav 1. Krivičnog zakona FBIH.

 

Smatramo da je vrijeme da se navedeni ispita na te okolnosti, obzirom da u svojim medijskim obraćanjima tvrdi da Ljubo i Bekrija Seferović nisu počinioci inkriminisanog događaja, nego da on lično zna ko je počinilac inkriminisanog događaja u kojem je Alisa Mutap teško povrijeđena. Imajući u vidu da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna dugotrajnog zatvora (barem prema tvrdnjama prijavljenog), a da isti zna ko je počinilac (također prema sopstvenim tvrdnjama) ispunjeni su svi uslovi propisani članom 345. stav 1. KZ FBiH, istakli su oni u svom otvorenom pismu.

 

Između ostalog, navode kako prije više od tri mjeseca od Tužilaštva BiH traže da oformi komisiju stranih vještaka kako bi ponovo vještačili Alisu Mutap.

 

- Nadamo se da će Tužilaštvo BiH u skorije vrijeme i oformiti taj tim i donijeti naredbu o vještačenju. Ovo je nešto na čemu insistiramo da se uradi što hitnije, kako bi se svi bili u prilici uvjeriti u činjenicu da Alisa Mutap govori istinu. Ovu činjenicu je pokazalo i poligrafsko ispitivanje Alise Mutap, koja je u ovom trenutku spremna i da se isto ponovi.

 

Predlažemo da, kada se već preispituju okolnosti događaja koji tek treba biti suđen pred Vrhovnim sudom FBIH, da policijski organi ispitaju Muriza Memića na okolnosti zbog kojih je svom sinu još 2015. godine, i to prije nego što se počeo zabavljati sa Alisom Mutap, poklonio pištolj (slika i tekst u prilogu), kao i da se ustanovi gdje je taj pištolj, obzirom da je u noći 8.2.2016. godine kod njega pronađen i izuzet drugi pištolj, marke ČŽ 6.35 sa okvirom i tri metka (slika zabilješke objavljena u Dnevnom Avazu u prilogu). Zahtijevamo da se utvrdi da li je poklonjeni pištolj možda sada u rukama nekog drugog djeteta.

 

Obzirom da smo od strane porodice Memić u javnosti okarakterisani kao porodica iz kriminalnog miljea, želimo javnost obavijestiti da prilikom pretresa naših objekata nije pronađeno nikakvo ilegalno ili legalno oružje, a nije nam ni u praksi da djeci ili bilo kome drugom poklanjamo oružje. Mi svojoj djeci kupujemo knjige i slatkiše.

 

Također, želimo informisati javnost da se Zijad Mutap sumnjiči u istrazi Tužilaštva BiH, da je zajedno sa Murizom Memićem nudio novac za vozilo za koje su smatrali da je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći u noći 8.2.2016. godine. Postavlja se pitanje zašto je samo Zijad Mutap u pritvoru, a Muriz Memić na slobodi. Da li je pravda ista za sve? Ili je možda i Alisa trebala umrijeti da bi "pravda Muriza Memića" bila zadovoljena?

 

Ono što je evidentni problem je da je zaista istina da ni povrede utvrđene kod Dženana Memića ni kod Alise Mutap ne odgovaraju SAMO saobraćajnoj nesreći. Povrede zadokumentovane kod oboje odgovaraju činjeničnom opisu osnova sumnje na koji je saslušan i koje događaje je u cijelosti priznao Ljubo Seferović: udarac autom u dva pješaka, nakon čega izlazi iz auta i oboma nanosi povrede tupim predmetom. Zaista nije jasno zašto drugi dio inkriminacije nije našao svoje mjesto u Optužnici, ali to vjerovatno jedini zna postupajući tužilac.

 

Također, ističemo da u pravosuđu i policijskim organima BiH rade časni ljudi, koji nemaju motiv da prikrivaju bilo kakva krivična djela. Narušavanje ugleda cjelokupnog sistema narušava našu zemlju i onemogućuje napredak.

 

Zloupotreba tragedije za samopromociju povezanu sa političkim napredovanjem predstavlja krajnje nepatriotski čin, istakli su u svom pismu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI