trajat će do 31.05.

U nedjelju otvorenje izložbe 'Negdje na kraju u zatišju' posvećene Želimiru Altarcu Čičku

Kultura 04.05.21, 12:43h

U nedjelju otvorenje izložbe 'Negdje na kraju u zatišju' posvećene Želimiru Altarcu Čičku
Želimir Altarac Čičak, (Sarajevo, 1947. – 2021.), jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih utemeljitelja sarajevske muzičke scene, pionir disk džokejstva, novinar, urednik i voditelj mnogih popularnih radio i TV emisija, promotor i organizator velikih rock koncerata, publicista, animator pop-rock kulture

 

U povodu obilježavanja Dana Općine Centar s ponosom Vas obavještavamo, da će u nedjelju, 9. maja 2021. godine s početkom u 18h, u foto – galeriji JU Centra za kulturu i mlade Općine Centar, biti upriličeno otvorenje izložbe „Negdje na kraju u zatišju“ posvećene Želimiru Altarcu Čičku.  


Izložba će biti otvorena od 10.05.- 31. 05. 2021. svakim rodnim danom od 9  do 16 sati.


Autorica izložbe: Amina Abdičević. Dizajn izložbe: Emir Operta,


Producentica: Edina Gugać.


Radujemo se Vašem dolasku!


Želimir Altarac Čičak, (Sarajevo, 1947. – 2021.), jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih utemeljitelja sarajevske muzičke scene, pionir disk džokejstva, novinar, urednik i voditelj mnogih popularnih radio i TV emisija, promotor i organizator velikih rock koncerata, publicista, animator pop-rock kulture i pokretač mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne. Još kao srednjoškolac u sarajevskoj Prvoj gimnaziji od 1961. do 1965. istakao se kao organizator koncerata, kulturno-zabavnih programa te kao jedan od urednika gimnazijskog lista „Polet“ objavljujući svoje pjesme i novele. Veċ tada je organizovao razne kulturne programe i bio najbolji voditelj koncertnih nastupa mnogih izvođača.

 

Tokom višegodišnje uspješne saradnje sa grupom Indexi napisao je tekstove za neke od kultnih pjesama ove sarajevske pop grupe kao što su: "Negdje na kraju u zatišju" i "Svijet u kome živim". Kao DJ i voditelj muzičkih emisija prvi put se oglašava 1974. godine na „Radio Sarajevu“ u emisiji "Pop Orion", nakon čega  slijede emisije "Pažnja, na ploči dinamit", "Balade u sjenci solitera" i "Razigrane elektronke". Pokretanjem noćnog programa Radio Sarajeva 1981. godine, uređivao je i vodio emisiju "Diskoteka u pola dva", kao i jednu od najpopularnijih emisija "Šarada akustika". Od 1977. do 1982. godine subotom i nedjeljom u sarajevskoj “Slozi”predstavljao je nove rock sastave. Kao gosti njegovog šou programa, u prepunoj dvorani, kalila se jedna nova generacija sarajevske pop-rock škole, predstavljajući se prvim autorskim radovima i izvođačkim umijećem.

 

Na sarajevskoj Gradskoj predavačkoj tribini (RU "Đuro Đaković") od 1977. do 1980. godine, Želimir Altarac Čičak je redovno organizovao predavanja o razvoju svjetskog i domaćeg pop-rock stvaralaštva za širu popularnost. Dolaskom u sarajevski “Dom mladih“ bio je urednik muzičkih programa djelujući od 1984. do 1992. godine. Tada je utemeljio dvije tradicionalne muzičke manifestacije pod nazivom “Yu heavy metal fest" (“Dom mladih“ od 1986. do 1991.) i "BH pop-rock festival - nove nade nove snage" (“Dom mladih“ od 1984. do 1992.). Posebno mjesto u njegovom radu imaju "Rock maratoni", pod nazivom "Ž. A. Čičak - uz malu pomoć mojih prijatelja", koje je organizovao svakih pet godina, obilježavajući tako svoje godišnjice rada. U ovim desetosatnim programima sudjelovale su vrhunske grupe, autori i izvođači iz cijele ex-Yu.

 

Želimir Altarac Čičak je i tokom ratnih godina u Sarajevu nastavio sa kulturnim aktivnostima gdje je organizovao koncerte u klubu “Sloga,” te vodio mnoge muzičke emisije. Poseban događaj je bio koncert proslavljene kantautorke Joan Baez, održan u Sarajevu 14. aprila 1993. godine u dvorani kina “Imperijal”. Također, veliku pažnju javnosti  izazvao je i  njegov koncert "Give Peace a Chance" u okviru tradicionalne kulturne manifestacije Sarajevska zima iste godine, na kome su nastupili gotovo svi muzičari koji su tada ostali u Sarajevu.

 

U periodu od 1993. do 1995. na sarajevskom radiju “Zid” uređuje i vodi emisiju "Rock 'n' roll radio", a na „NTV99” 1996/97. svakog petka uređuje i vodi emisiju “Iznad oblaka” .Organizator je prvog poslijeratnog povratničkog koncerta legendarnih Indexa u sarajevskom BKC-u, dvije večeri, 2. i 3. februara 1996. godine.

 

Također, organizovao je koncerte "Rock No War" italijanske zvijezde Paola Bellija u “Slozi” 17. marta 1996. godine. Kao promotor sudjeluje i u organizaciji najvećeg sarajevskog spektakla, nastupa irskih rock zvijezda, grupe U2, održanog na stadionu Koševo - Asim Ferhatović Hase 23. septembra 1997. godine, kao i  muzičko sportskog spektakla akcija za mir “Susret srca”, odnosno prvog susreta reprezentacije pjevača Italije i BiH održanog 19.oktobra 1998. na prepunom stadionu Grbavica.

 

Uspješno je organizovao i koncert legendarne britanske hard rock grupe Deep Purple u sarajevskoj „Zetri“ 03. novembra 2007. godine, kao i još jednog koncerta proslavljene kantautorke Joan Baez u okviru tradicionalne manifestacije "Baščaršijske noći" 16. jula 2008.godine.

 

U obnovljenom sarajevskom „Domu mladih“ 2007.godine  pokrenuo je  nastavak tradicionalnog “Festivala pop rock grupa BiH – nove nade nove snage” 2007.  Također je bio organizator i grupnih odlazaka iz BiH na koncerte svjetskih asova koji su se dešavali u susjednim republikama, o čemu je grupa Zabranjeno pušenje ispjevala pjesmu “Sa Čičkom na Stonese” na albumu “Agent tajne sile” 1999. godine. 

 

U „BKC“-u je 25. novembra 2017. imao pretpromociju svoje knjige „Antikvarnica snova“ koja je autobiografija/monografija i koja prati zbivanja na sarajevskoj, bh i ex –Yu pop-rock sceni od početka 60-ih godina prošloga stoljeća do današnjih dana.


Za svoj rad Želimir Altarac Čičak je dobitnik je mnogih priznanja među kojima se izdvajaju:


•    Spomen plaketa grada Sarajeva (06.4.1980.)
•    Zlatna medalja rada (9.3.1983. -Predsjedništvo SFRJ)
•    Srebrna značka sa poveljom SSRN Općine Centar (23.5.1985. - SSRN Općina Centar)
•    “Estradna nagrada BIH” (6.4.1990.–“Savez udruženja estradnih radnika SRBIH”)
•    Zahvalnica sa zlatnim ljiljanom (04.09.1997. - Općina Centar Sarajevo),
•    Nagrada Davorin 2005. (Posebna nagrada za afirmaciju bh. pop-rock kulture)
•    Dobitnik priznanja Počasni Građanin Grada Sarajeva 30. novembar 2020.


Vijećnik Općine Centar u dva mandata od 1990. do 1997. i od 2008. do 2012.


Osnivač i prvi predsjednik Komisije za kulturu pri Općini Centar Sarajevo 2010.

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI