FOTO/ Komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje stigao u Sarajevo

Oliver Varhelyi donio za BiH 10.530 vakcina pa poručio: 'Evropska unija itekako brine'

Front 04.05.21, 11:53h

Oliver Varhelyi donio za BiH 10.530 vakcina pa poručio: 'Evropska unija itekako brine'
Komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje je rekao da mu predstavlja zadovoljstvo da je mogao da dođe na ovako značajan dan, kako je rekao, i da je ovaj današnji događaj značajna poruka da je Evropskoj uniji stalo do regiona, do Bosne i Hercegovine

 

Komesar Evropske unije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi sletio je danas na Međunarodni aerodrom u Sarajevu i našoj zemlji donio i vakcine protiv koronavirusa.

 

fna-vakcine-aerodrom-sarajevo-avion

Foto: FENA

 

Bosna i Hercegovina je od Evropske unije dobila 10.530 vakcina Pfizer/BioNTech, javlja N1.

 

fna-vakcine-pfizer-eu-bih-zastava

 

Nakon primopredaje vakcina prisutnima se obratio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija koji se zahvalio Varhelyiju i Vladi Austrije putem koje je je vršena nabavka isporuka ovih vakcina, kako je rekao.

 

“U maju i junu očekujemo značajnije količine vakcina koje treba da stignu u BiH. Do kraja maja trebalo bi biti isporučeno više od 850.000 doza vakcina i sa nabavkom od 260.000 vakcina koje je naručila RS iz Kine, mi ćemo biti do kraja drugog kvartala blizu milion doza vakcina“, istakao je Tegeltija.

 

fna-zoran-tegeltija-bisera-turkovic

 

Rekao je i da je važan kontinuitet isporuke vakcina kako bi se prije jeseni mogao vakcinisati veći broj građana BiH.

 

Varhelyi je rekao da mu predstavlja zadovoljstvo da je mogao da dođe na ovako značajan dan, kako je rekao, i da je ovaj današnji događaj značajna poruka da je Evropskoj uniji stalo do regiona, do Bosne i Hercegovine.

 

fna-oliver-varhelyi

 

“Mislim da je to nešto što smo pokazivali od samog početka pandemije. Ove današnje količine vakcina su naredni korak koji nas vodi izlasku iz pandemije. Kroz osiguranje ove pomoći EU pomogla je da se osnaži sam proces vakcinacije u BiH. Prvenstveno je riječ o zdravstvenim radnicima koji su prvi na udaru“, poručio je Varhelyi.

 

 

Istakao je i da EU pomaže da se osigura bezbjednost zdravstvenog sektora i ukupnog stanovništva.

 

fna-oliver-varhelyi-johan-sattler

 

“U okviru ovog mehanizma osigurava se oko 650.000 doza za zemlje Zapadnog Balkana. Zajedno sa Covaxom i ovim mehanizmom EU planira osigurati preko milion doza vakcina za cijeli region. To je tek početak jer moramo osigurati vakcinaciju svih. Nije bilo lako ali svakako smo u tome uspjeli“, naglasio je Varhelyi.

 

Naglasio je i da je EU itekako stalo i da EU brine.

 

fna-vakcine-pfizer-eu

 

fna-oliver-varhelyi

 

(DEPO PORTAL/Foto: FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI