Potrebna transformacija ekonomije

'Ako se stariji ne žrtvuju, djeca bi mogla ratovati zbog hrane i vode': Stiglo ozbiljno upozorenje iz Evropske komisije

Biznis Klub 02.05.21, 15:11h

'Ako se stariji ne žrtvuju, djeca bi mogla ratovati zbog hrane i vode': Stiglo ozbiljno upozorenje iz Evropske komisije
Borba protiv klimatskih promjena bit će mnogo jeftinija nego haos koji bi donijelo globalno zatopljenje, kao što će donijeti i koristi za zdravlje

 

Stariji trebaju podnijeti žrtvu u borbi protiv klimatskih promjena ili će današnja djeca biti suočena s budućnošću u kojem će se ratovati za hranu i vodu, kazao je potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, piše Guardian.

 

Upozorio je da ako se socijalne i klimatske politike ne usklade kako bi se jednako rasporedio teret i koristi stvaranja "zelenije ekonomije", svijet će se suočiti s buntom ljudi u strahu od gubitka posla i prihoda koje će "poticati" populistički političari, javlja RTL.

 

"To je vrlo ozbiljan problem koji se mora hitno riješiti. Moramo transformirati ekonomiju. Bit će velikih koristi, ali i velikih izazova. Najveća je prijetnja ona socijalna. Ako to ne učinimo dobro, naša će djeca ići u ratove zbog vode i hrane", kaže Timmermans.

 

Borba protiv klimatskih promjena bit će mnogo jeftinija nego haos koji bi donijelo globalno zatopljenje, kao što će donijeti i koristi za zdravlje. No, odustajanje od fosilnih goriva će značiti kraj nekih tradicionalnih poslova kao što je rudarenje, a troškovi te promjene različito će biti raspoređeni po različitim dijelovima društva. Osim ako to političari ne spriječe. Timmermans je pozvao starije generacije na žrtvu kako bi mlađi mogli živjeti u klimatski sigurnijem svijetu.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI