Insistirati na cjelovitosti BiH i ustavnim promjenama

Serwerov 'non-paper': Ako region ostane u trenutnom stanju, možemo očekivati nestabilnost i etničke sukobe

Front 01.05.21, 20:43h

 Serwerov 'non-paper': Ako region ostane u trenutnom stanju, možemo očekivati nestabilnost i etničke sukobe
Za Zapad je važno da djeluje sada, jer rusko stvaranje problema i kinesko finansiranje potkopavaju demokratizaciju Srbije, ponovo uspostavljaju regionalne ambicije Beograda, slabe Crnu Goru i bosansku državnost, napisao je ovaj stručnjak za Balkan

 

Američki stručnjak za Balkan Daniel Serwer izjavio je da Srbija treba da prizna članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i da uspostavi formalne odnose sa Prištinom na diplomatskom nivou i dodao da SAD, Velika Britanija i Evropska unija moraju insistirati na cjelovitosti Bosne i Hercegovine i ustavnim promjenama u toj državi.

 

Serwer je na svom blogu peacefare.net predložio svoj "non-paper" za Zapadni Balkan, u kojem je naveo da su suverenitet i teritorijalni integritet svih država u regionu neupitni i u kojem se insistira na poštovanju prava manjinskih naroda.

 

- Za Zapad je važno da djeluje sada, jer rusko stvaranje problema i kinesko finansiranje potkopavaju demokratizaciju Srbije, ponovo uspostavljaju regionalne ambicije Beograda, slabe Crnu Goru i bosansku državnost. Ako region ostane u trenutnom stanju, možemo očekivati rastuću nestabilnost, etničke sukobe, slabost država, povećane migracije stanovništva i rast autoritarnosti - napisao je Serwer.

 

On je ocijenio da postojeći dijalog između Beograda i Prištine koji vodi EU gotovo da nije postigao napredak tokom proteklih osam godina, jer su ga ometale prije svega podjele između Vašingtona i Brisela.

 

- Ne treba žuriti s oživljavanjem dijaloga. Predsjednik Vučić jasno je rekao da neće priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu prije sljedećih srpskih predsjedničkih izbora, u proljeće 2022. godine. Do tada je potrebna godina za pripremu terena u EU, kao i u Srbiji i na Kosovu za normalizaciju na temelju uzajamnog priznavanja - kazao je Serwer.

 

Dodao je da bi to vrijeme u Srbiji trebalo iskoristiti za daleko ozbiljniju raspravu o tome kako je i zašto suverenitet nad Kosovom izgubljen pod Miloševićem i zašto se to sada ne može vratiti, dok bi na Kosovu tu godinu trebalo iskoristiti za daleko ozbiljniju raspravu o obezbjeđivanju prava srpskog stanovništva i Srpske pravoslavne crkve, ali i o tome zašto unija s Albanijom nije samo loša ideja, već i destruktivna.

 

- Dijalog pod pokroviteljstvom EU trebalo nastaviti kada obje strane budu spremne, ali samo ako su spremne na uzajamnu podršku umjesto da se međusobno potkopavaju na svakom koraku, kao što to čine danas - ocijenio je Serwer.

 

Prema njegovim riječima, nema nade da se Bosna i Hercegovina učini funkcionalnijom državom bez ustavnih promjena, kako bi se oslabilo, ako ne i eliminisalo gušenje u upravljanju državom etnički definisanim strankama.

 

- Put naprijed naznačen je u odluci Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" i drugim sudskim presudama. Svi pojedinci moraju imati pravo na bilo koji položaj u državi bez obzira na etničku pripadnost, a svi građani bi trebalo da imaju pravo da glasaju za koga žele, bez obzira na etničku pripadnost - rekao je Serwer.

 

Kako je objasnio, treba ukloniti aranžmane za podjelu vlasti u BiH koji osiguravaju vlast etnički definisanih političkih stranaka, zajedno s nepotrebnim i teškim nivoima upravljanja koje uglavnom postoje kako bi se tim političkim strankama osiguralo pokroviteljstvo i mogućnost za korupciju. Dodao je da bi to trebalo da sprovede visoki predstavnik, uz nedvosmislenu podršku SAD, Velike Britanije i EU, koje treba odlučno da se suprotstave antidemokratskim intervencijama susjednih zemalja.

 

Serwer je naveo da bi na cijelom Zapadnom Balkanu trebalo raditi na smanjivanju barijera u trgovini, kretanju ljudi, uslugama i ulaganjima.

 

- Jedinstveno regionalno tržište nije zamjena za pristupanje EU, ali ono će poboljšati konkurentnost, povećati prihode i ojačati međuzavisnost, dok se čeka na poboljšanje uslova za proširenje EU. Doći će taj dan: nakon što prođe COVID-19 i s njim povezana recesija, Evropa će tražiti jeftiniju radnu snagu i povećanu konkurentnost, kao što je to bilo u istočnoj Evropi nakon pada Berlinskog zida. Balkan je očiti izvor. Države koje nisu članice EU na Balkanu trebale bi se za to pripremiti sada - napisao je Serwer.

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/MD)

 

 

BLIN
KOMENTARI