'Stanje nije sjajno'

'Jesi li ti lud, gdje ćeš u ono blato i mulj?' Lagumdžija o tihom sukobu Suda i Tužilaštva BiH i poslu koji ga je dočekao

Front 01.05.21, 17:53h

'Jesi li ti lud, gdje ćeš u ono blato i mulj?' Lagumdžija o tihom sukobu Suda i Tužilaštva BiH i poslu koji ga je dočekao
Ja kao predsjednik Suda vidim da ima mnogo negativnog u toj komunikaciji između glavne tužiteljice i predsjednika Suda. Žao mi je što se to dešava. Smatram to izrazito negativnim. Ranije je organiziran sastanak da se to normalizira, ali je prošlo bez pomaka, rekao je Lagumdžija

 

 

Znao sam da će biti teško, da ima problema, ali da će biti ovako teško i da ću morati ovoliko raditi, to baš nisam očekivao. Dan mi, vjerujte, često prođe trčeći.

 

Kaže ovo u intervjuu za „Dnevni avaz“ Halil Lagumdžija, novi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV). Ovaj iskusni sudija Suda BiH na užarenu stolicu u VSTV-u, nakon ostavke Milana Tegeltije, sjeo je 10. februara ove godine. Skupa s njim izabrano je novo rukovodstvo VSTV-a. No, i dalje su ostali stari problemi.

 

Puno radimo

 

Lagumdžija u otvorenom razgovoru za Avaz govori o problemima u bh. pravosuđu, vraćanju povjerenja građana u rad nosilaca pravosudnih funkcija, ali i tihom sukobu čelnika Suda i Tužilaštva BiH, radu glavne disciplinske tužiteljice, novom Zakonu o VSTV-u, kao i o tome je li bh. pravosuđu potreban Vrhovni sud BiH.

 

- Stanje nije sjajno. Svjestan sam percepcije javnosti. No, tu sam da neke stvari promijenimo i već puno radimo - kaže Lagumdžija.

 

Gospodine Lagumdžija, šta je urađeno u ovih nekoliko mjeseci od Vašeg dolaska u VSTV? Kratko je vrijeme za velike promjene, ali šta je nužno da se odmah uradi, bez odlaganja?

 

- Odmah smo reafirmirali ulogu Predsjedništva VSTV-a. Najmanje jednom u 15 dana imamo sjednice Predsjedništva, gdje razmatramo čitav niz bitnih pitanja. Ono što ja vidim i gdje trebamo najviše raditi promjene, a što je naša osnovna nadležnost, to je postupak imenovanja i postupak napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

 

Ali kako promijeniti postupak imenovanja kada je on isti već deset godina? I raniji sazivi u VSTV-u su radili isto. Šta novi saziv može promijeniti da bude novo i drugačije?

 

- U biti mi ćemo, da bismo napravili kvalitativan pomak, morati raditi promjene u normativom uređenju i na taj način utjecati na kvalitet izbora novih nosilaca pravosudnih funkcija. Za ova dva mjeseca smo obavili zaista veliki broj imenovanja. Ali moram istaći da kod imenovanja predsjednika sudova nismo po automatizmu davali nove mandate. U mnogo slučajeva desilo se da ga uopće nisu ni dobili, jer se protiv određenih vode disciplinski postupci. Ima tu još raznih slučajeva i ti postupci su u toku.

 

Percepcija javnosti

 

Kada govorimo o svim tim problemima, neizostavno je pitanje da li Vam je bilo uopće jednostavno da se prihvatite ove uloge i da sjednete na užarenu stolicu. Znamo svi koliki je pritisak javnosti na članove VSTV-a…

 

- Moja odluka da se kandidiram za člana VSTV-a i kasnije za predsjednika nije bila nimalo lagana. Kada se saznalo da će biti novi predsjednik VSTV-a iz reda Bošnjaka, sa svima sam razgovarao. Inicijalno, svi su me odmah odgovarali od toga, pa i oko ulaska u VSTV. Znamo kakva je percepcija javnosti bila u vezi s VSTV-om, ali i među samim sudijama. Bila je do te mjere loša da mi je jedan bivši član VSTV-a rekao: „Jesi li tu lud, gdje ćeš u ono blato i mulj!“ I ostali su me odgovarali.

 

I šta je bilo odlučujuće da prihvatite kandidaturu?

 

- Svjestan činjenice da će doći novi broj članova VSTV-a, da je već veliki pritisak javnosti na postojeći saziv i da se nešto može promijeniti, odlučio sam da se nominiram. Tada sam u Sudu već dobio veliku podršku. I evo, došao sam ovdje. Bio sam svjestan koliko mnogo će se morati raditi, ali nisam bio svjestan da će baš ovoliko i da će biti mnogo toga što će se morati rješavati.

 

Gdje ste prvo uočili probleme s kojima ste se odmah morali uhvatiti ukoštac?

 

- Naša osnovna nadležnost su imenovanja. Pokušao sam steći uvid šta se tu radi. Imamo tu imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, ali i napredovanja. Tražio sam odmah od odjela za prethodni postupak da se prilikom vrednovanja kvaliteta vodi računa o integritetu i iskustvu. I tu smo odmah reagirali na posljednjoj sjednici.

 

Ali da li je nacionalna strukturu, ustvari, omča oko vrata članovima VSTV-a? Često smo svjedoci da se ne biraju najbolji kandidati, nego oni koji zadovoljavaju nacionalnu strukturu...

 

- Svjesni smo mi toga. Slažem se s vama da je to na neki način brana i smetnja da se izabere uvijek najkvalitetniji kandidat. Mi smo na posljednjoj sjednici od toga odstupili, ali moramo se držati Pravilnika koji je usvojen prije nekoliko godina. Tu je procent odstupanja dva posto. Mislim da se taj zaključak mora promijeniti i kako bismo povećali procent odstupanja i kako bismo izabrali najbolje kandidate.

 

Vratimo se kratko na rad pravosudnih organa. Sva zvona su uvijek na VSTV-u, koji bira kandidate. Gdje najviše škripi? Da li su to tužilaštva ili sudovi? Da li se slažete s tvrdnjama da je bh. pravosuđe kao ribolov: uhvati, uslikaj i pusti?

 

- Moram se nasmijati na ovo pitanje. To možda nije uredu. Ali rad sudova se ne svodi samo na krivično sudovanje. Ima tu i drugih postupaka. Međutim, fokus javnosti je na krivičnom sudovanju. Moram reći da se dijelom slažem s tim vašim komentarom. Ne mogu se ne složiti. Jer je ova problematika predmet opservacije i stranih stručnjaka. Svi su zaključili da postoje određeni nedostaci po pitanju korupcije visokog nivoa i organiziranog kriminala. Predloženo je da se poduzme niz mjera da se to popravi. Već se radi na tome i u sve su već uključeni međunarodni eksperti.

 

Potreban nam je Vrhovni sud

 

Je li bh. pravosuđu potreban državni vrhovni sud?

 

-Ovo je pitanje dobilo jednu političku konotaciju. Smatram vrlo bitnim da se osnuje Vrhovni sud BiH da bi vršio sve funkcije koje vrše sudovi u svijetu, prije svega po pitanju ujednačavanja sudske prakse na nivou države. Sve normalne države svijeta imaju vrhovni sud, to je tako.

 

Imovinski kartoni

 

Da li ste Vi zadovoljni predviđenim izmjenama Zakona o VSTV-u? Tu ima raznih informacija. Čak se u sve duboko umiješala i politika…

 

- Moram reći da ne znam koja je verzija trenutno u opticaju. Tu se očitovala i Venecijanska komisija, koja je dala svoje mišljenje. Ukoliko bi bilo usvojeno ono što VSTV traži, mislim da bismo imali suštinske promjene u radu. Kako VSTV-a tako i sudova i tužilaštava. U fokusu su i imovinski kartoni i mogućnost da se tamo gdje se nađu određene nelogičnosti po pitanju iskazanih finansijskih pokazatelja mogu provoditi istrage.

 

Ali, evo, imamo situaciju predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, koji je dao nepotpune podatke u imovinskom kartonu VSTV-u. Šta onda očekivati od drugih ako je prvi čovjek Suda odlučio sakriti imovinu?

 

- Tu ima disciplinski postupak protiv Debevca, ja to ne bih komentirao. Taj postupak je u početnoj fazi. Radile su se istražne radnje. Ured disciplinskog tužioca je to sve radio i podnio tužbu. Postupak je dodijeljen Prvostepenoj komisiji prije mjesec. Postupke ne mogu komentirati i nije primjeren moj komentar o tome.

 

Da li ste Vi za to da se objave imovinski kartoni svih sudija?

 

- Jesam, bez imalo rezerve. Ja sam dao saglasnost i moj imovinski karton je objavljen. Ali treba vidjeti neke stvari, kako da ih ne dovedemo u opasnost, da ne budu predmet ucjena, otmica...

 

Negativne konotacije

 

Riječ je o evropskoj praksi. Što je ona samo problem u BiH?

 

-Naravno, ja sam za, ali da se neke stvari u tehničkom smislu ne vide baš toliko u javnosti, jer neki imaju legalno stečenu imovinu.

 

Da li ovaj tihi sukob predsjednika Suda BiH i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH vuče unazad cijelo pravosuđe?

 

- Svakako da je taj „sukob“ negativan. Svaki sukob nosi negativne konotacije. Ja kao predsjednik Suda vidim da ima mnogo negativnog u toj komunikaciji između glavne tužiteljice i predsjednika Suda. Žao mi je što se to dešava. Smatram to izrazito negativnim. Ranije je organiziran sastanak da se to normalizira, ali je prošlo bez pomaka.

 

Jeste li uspjeli biti medijator, da ih pomirite?

 

- Nisam. Imao sam pojedinačne sastanke. Meni se čini da tu postoji doza isključivosti. Treba na tome raditi. Ali se bojim, ako se pokuša organizirati ponovni sastanak, da ne bi polučio značajnije rezultate.

 

Šta radi Ured disciplinske tužiteljice

 

Da li ste Vi kao čelnik VSTV-a zadovoljni radom Ureda disciplinskog tužioca? Da li su njihove kazne adekvatne i da li se reagira na vrijeme?

 

- Moram reći da je UDT nezavisan u svome radu. Oni odlučuju ima li elemenata za tužbu i disciplinski postupak. Ja se u to ne miješam. Sad, šta se dešava na disciplinskoj komisiji, to je drugo. Teret dokazivanja je na njima. No, oni protiv kojih se vode postupci angažiraju dobre advokate koji to nastoje, laički rečeno, razvaliti. A krajnji rezultat je takav kakav jeste. Nisam učestvovao do sada u disciplinskim komisijama.

 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI