MORE ZOVE, PREKO GRANICE NIŠTA NE TREBA

Bosanci bez PCR testa i vakcina na Jadran: Za ljetovanje na crnogorskom primorju turistima iz BiH širom otvorena vrata

Biznis Klub 01.05.21, 12:55h

Bosanci bez PCR testa i vakcina na Jadran: Za ljetovanje na crnogorskom primorju turistima iz BiH širom otvorena vrata
- Razlog zbog kojeg je omogućen ulazak u Crnu Goru iz pojedinih zemalja bez posjedovanja PCR testova je masovno interesovanje turista iz tih država - odgovaraju iz Ministarstva zdravstva Crne Gore

 

 

 

Iako je Crna Gora dobila oznaku “Safe Travels” od Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC), a turistički zaposlenici uvršteni u prioritetnu grupu za vakcinaciju protiv korona virusa, spora imunizacija i varljivost pandemije nagovještavaju najneizvjesniju turističku sezonu poslednjih par decenija.


“Rezervacije ukazuju da turisti planiraju odmore u Crnoj Gori, ali samo jedna nepažnja, samo jedan mali skup neodgovornih je dovoljan da se korona ponovo proširi, da brojke o oboljelima skoče, pa da ostanemo i bez sezone, i bez posla”, kaže predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović za Radio Slobodna Evropa (RSE) uoči još jednog pandemijskog ljeta.


Vakcinisati konobare, kuvare...


U CTU smatraju da je za obuzdavanje korone ključna imunizacija, pa je Radulovićev cilj vakcinacija svih zaposlenih u njegovoj kompaniji Montenegro Stars Hotel Group.


“Pokušaćemo da vakcinišemo sve radnike i njihove porodice, i da onda možemo našim gostima reći: izaberite odmor kod nas, mi smo svi vakcinisani. Spremili smo i bedževe za naše zaposlene sa natpisom “Ja sam se vakcinisao!”, kaže Radulović.


Od preko 400 zaposlenih u njegovim hotelima, pet posto ne želi da se vakciniše.


“Zbog toga kod mene neće izgubiti posao, ali mogu da promijene radnu poziciju; jer nije pošteno da nevakcinisani radi sa ljudima koji jesu, i da ih tako ugrožava”, smatra Radulović.


Iako imunizacija nije obavezna, u interesu je svih turističkih zaposlenika da prime antikovid vakcinu, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.


“Najmanje su tri razloga: zbog očuvanja sopstvenog zdravlja, zbog zdravstvene bezbjednosti svojih porodica, kao i zbog očekivanja gostiju, jer istraživanja pokazuju da će stranci boraviti isključivo na mjestima i u okruženju koja se percipiraju kao bezbjedna, a zaposleni u njima vakcinisani”, navode iz Ministarstva za RSE.


Nemaju podatak koliko je turističkih radnika do sada vakcinisano, što objašnjavaju time da se prema parametrima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), podaci o zaposlenju vakcinisanih ne prikupljaju.


Imunizacija u Crnoj Gori je počela 20. februara i do danas je prvu dozu vakcine primilo 6,5.posto stanovništva, a drugu 3.3 posto. Premijer Zdravko Krivokapić je ranije izjavio da očekuje da će do sredine juna biti vakcinisano 35 posto stanovništva.


Moraju li turisti biti vakcinisani?


Pojedine zemlje, poput Izraela i Grčke, najavile su otvaranje turističke sezone uz obavezu za putnike da moraju biti vakcinisani ili imati negativan PCR test.


U Crnu Goru je bez tih epidemioloških papira od 23.aprila dozvoljen ulaz iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine i Sjeverne Makedonije.


“Razlog zbog kojeg je omogućen ulazak u Crnu Goru iz pojedinih zemalja bez posjedovanja PCR testova je masovno interesovanje turista iz tih država”, odgovoreno je RSE iz Ministarstva zdravlja na pitanje koji su osnovni kriterijumi u odluci da se iz pojedinih zemalja dozvoli ulazak u Crnu Goru bez tih testova.


Podsjetimo, slobodan ulazak u Crnu Goru je ranije omogućen državljanima susjednih zemalja – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova i Srbije.


Uz potvrdu o vakcinaciji, od 29. aprila u Crnu Goru mogu da putuju državljani Mađarske. Riječ je o recipročnom bilateralnom sporazumu, kojim će i nevakcinisani putnici moći da bez karantina prelaze dvije granice, uz negativan PCR test, ne stariji od tri dana.


Za putnike iz ostalih država je za ulazak u Crnu Goru obavezan jedan od tri epidemiološka papira - negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, pozitivan rezultat serološkog testa - antitijela klase IgG koji nije stariji od 30 dana, ili dokaz da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani drugom dozom vakcine protiv korona virusa.


Više saznajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI