PRIKRIVANJE STVARNIH NAMJERA

Hadžikadić upozorava: 'Pripremaju se etnički homogene teritorije da bi se mogle otcijepiti od BiH!'

Front 30.04.21, 19:24h

Hadžikadić upozorava: 'Pripremaju se etnički homogene teritorije da bi se mogle otcijepiti od BiH!'
Vrijeme je da shvatimo da je naša sudbina u našim rukama. Svi mi koji ovu državu smatramo svojom i želimo joj dobro, bez obzira da li smo Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili Ostali, moramo uraditi sve da integrišemo sve njene građane u društvene i političke procese - poručuje Hadžikadić

 

 

 

Nedavno glasanje delegata HDZ-a i SNSD-a u Domu naroda u vezi uvrštavanja na dnevni red zaključka o uspostavljanju ustavne ravnopravnosti srpskog naroda, srpskog i bosanskog jezika i ćiriličnog pisma u ustavima kantona u Federaciji BiH još jednom nam je pokazalo da je borba za interese etničkih grupa od strane vladajućih etno-klerikalnih političkih stranaka samo višegodišnja manipulacija koja za cilj ima prikrivanje njihovih stvarnih namjera - kreiranje etnički homogene teritorije koja bi se eventualno mogla otcijepiti od Bosne i Hercegovine, upozorova Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres.


Nije ovo prvi slučaj koji dokazuje ovu tvrdnju. Činjenica je da je stanje Hrvata u Posavini zanemareno od strane HDZ-a, stranke koja sebe deklariše kao legitimnog predstavnika hrvatskog naroda. Nedavno smo imali priliku čuti i izjavu gradonačelnika Istočnog Sarajeva, kojom takozvane „Federalne Srbe“ stavlja u drugačiji položaj u odnosu na Srbe u Republici Srpskoj. Povratnici u entitetu Republika Srpska su potpuno iznevjereni i prepušteni sami sebi, prije svega od strane SDA, stranke koja tvrdi da štiti interese bošnjačkog naroda i da je probosanski opredijeljena. S druge strane, ova tzv. „probosanska“ stranka se odrekla Srba koji žive u FBiH, ali i svih „nebošnjaka“ koji ovu državu smatraju svojom. Osobe iz sva tri etnička korpusa koje se suprostave vladajućem nametnutom načinu razmišljanja, proglašavaju se izdajicama i lažnim pripadnicima tog naroda.


Po čemu se Hrvati u Posavini razlikuju od Hrvata čije interese zaista štiti HDZ, Srbi u Republici Srpskoj od tzv. „federalnih Srba“ ili Bošnjaci u Federaciji Bosne i Hercegovine od Bošnjaka povratnika u Republici Srpskoj? Pod izgovorom interesa konstitutivnih naroda i  njihovih legitimnih predstavnika vrše se pripreme za trajnu podjelu države od strane etno-klerikalnih stranaka. Takvo djelovanje ide u prilog ostvarenju nacionalnih programa naših susjeda od kojih nikada nisu odustali, a to je pripajanje dijelova Bosne i Hercegovine njihovim državama.


Zato, vrijeme je da shvatimo da je naša sudbina u našim rukama. Svi mi koji ovu državu smatramo svojom i želimo joj dobro, bez obzira da li smo Bosanci i Hercegovci, Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili Ostali, moramo uraditi sve da integrišemo sve njene građane u društvene i političke procese i da obezbijedimo učešće svih etničkih skupina, bez obzira da li su na određenom teritoriju manjina ili većina, u kreiranju bolje budućnosti Bosne i Hercegovine - poručuje Hadžikadić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI