O naoružanim čuvarima i oduzimanju mobitela pacijentima

Vranić i Zahiragić u verbalnom obračunu: 'KCUS se pretvorio u polumilitarnu organizaciju!'

Front 27.04.21, 18:14h

Vranić i Zahiragić u verbalnom obračunu: 'KCUS se pretvorio u polumilitarnu organizaciju!'
Tokom moje posjete KCUS-u security je stajao sve vrijeme uz vozača automobila koji me dovukao. Kada sam pitao zašto to radi, rekao je kako se ne bi slikala unutrašnjost KCUS-a. Molim Zahiragića da nađe drugi klinički centar u svijetu koji ima ovoliku ogradu i naoružane securityje, izjavio je Vranić

 

Ministar zdravstva Haris Vranić i zastupnik SDA Haris Zahiragić imali su verbalni obračun na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

 

Iako je na današnjoj sjednici nekoliko puta istaknuto da je pohvalno što su se umirila prepucavanja između KCUS-a i Opće bolnice, imenjaci su ipak iskoristili priliku online sjednice za međusobna prepucavanja, javlja N1.

 

Haris Zahiragić, najglasniji SDA zastupnik u Skupštini KS, ministra je optužio da koristi svaku priliku da optuži KCUS za nešto. Počevši od kritike da se ne obavljaju medicinske obdukcije, da je nejasan broj smrtnih slučaja u jedinici za intenzivnu njegu, do izjave da je “KCUS polumilitarna organizacija” za šta je tražio objašnjenje.

 

Vranić: 120 zaštitara čuva KCUS

 

Vranić je dao primjer kako 120 čuvara čuva KCUS te da postoji samo jedan ulaz koji podsječa na granični prijelaz, te da se pacijentima oduzimaju mobilni telefoni.

 

“Tokom moje posjete KCUS-u security je stajao sve vrijeme uz vozača automobila koji me dovukao. Kada sam pitao zašto to radi, rekao je kako se ne bi slikala unutrašnjost KCUS-a. Molim Zahiragića da nađe drugi klinički centar u svijetu koji ima ovoliku ogradu i naoružane securityje”, izjavio je Vranić.

 

Zastupnik Zahiragić je odgovorio da ograda oko bolnice stoji otkad se rodio, te da je jedan ulaz zbog stanovnika okolnih naselja koji su ga često koristili.

 

Istaknuo je i da je ograda postavljena i zbog ljekara, kao što je ministar Vranić bio dok je radio na KCUS-u, koji su izlazili van radnog vremena.

 

Interesantno je da je Zahiragić pohvalio sistem vakcinacije u Kantonu Sarajevo, priklonivši se mišljenju starijih osoba koje su sa suzama u očima, s velikim kašnjenjem dočekali da se vakcinišu prethodne sedmice.

 

Ranije je istaknuto da postoje određeni propusti, osobito u informaciono-tehničkoj podršci imunizacije.

 

Dok se uz aktuelno stanje u KCUS-u založio i za pomijeranje radnog vremena privrednih objekata u ovom Kantonu. Interesantno je i to da zastupnici nisu imali potpitanja na izjavu ministra Vranića s početka sjednice da je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo izuzetno zadovoljavajuća.

 

Incidenca, broj oboljelih na sedmičnom nivou na 100.000 stanovnika, prema informacijama ZZJZ Kantona Sarajevo je 111, što je bolje od 1.000 kolika je bila, ali se nikako ne može ocijeniti izuzetnom.

 

Također nije bilo reakcija za promtnu provjeru činjenice da ljekari neselektivno daju lijek Clexan vakcinisanim osobama. Prema nezvaničnim informacijama N1 čak su i neki ljekari sebi nakon vakcinacije Covishieldom (AstraZenecom) bezrazložno davali antikoagulativnu terapiju.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI