Imala dovoljno kisika samo za tri dana

Indonezijska podmornica sa 53 člana posade potonula blizu Balija: Torpedna vježba krenula po zlu

Hronika 24.04.21, 20:07h

Indonezijska podmornica sa 53 člana posade potonula blizu Balija: Torpedna vježba krenula po zlu
Dijelovi podmornice, zajedno s krhotinama, uključujući prostirke za molitvu, pronađeni su blizu mjesta na kojem je nestala

 


Podmornica nestala od srijede na obali Balija s 53 osobe na plovilu izgubljena je, saopćila je u subotu indonežanska mornarica.

 

Dijelovi podmornice, zajedno s krhotinama, uključujući prostirke za molitvu, pronađeni su blizu mjesta na kojem je nestala.

 

Skeniranjem se otkrilo da se podmornica nalazi na dubini od 850 metara, što je puno veća dubina nego što može podnijeti.

 

Imala je dovoljno kisika za samo tri dana, podsjeća BBC.

 

Podmornica KRI Nanggala nestala je nakon što je zatražila dozvolu za ronjenje tokom torpedne vježbe. Plovilo izrađeno u Njemačkoj bilo je staro više od 40 godina, ali je obnovljeno 2012. godine.

 

Indonezijska mornarica insistirala je da je podmornica u dobrom stanju, ali je naftna mrlja, koja je nastala na mjestu gdje je podmornica zaronila, izazvala zabrinutost da je došlo do oštećenja spremnika za gorivo.

 

- Pronašli smo nekoliko dijelova za koje se vjeruje da su bili pričvršćeni za podmornicu koji ne bi izašli iz broda da nije bilo pritiska izvana ili pukotine u lansirnom torpedu - rekao je čelnik mornaričkog osoblja Yudo Margono.

 

Među pronađenim predmetima bila je i boca masti za podmazivanje periskopa. Pronađeni su u radijusu od 16 kilometara na putanji gdje nije prošao nijedan drugi brod.

 

U akciji pronalaska podmornice učestvovale su brojne zemlje.

 

(FENA/Foto: XINHUA/PIXSELL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI